Select Page

Dijakinje in dijaki,

želite za dva dni obuti čevlje evropskih poslancev v Evropskem parlamentu v Strasbourgu v Franciji?

Vabimo vas, da se pridružite projektu Evrošola 2017. Evrošola je edinstven projekt, ki mladim ponuja, da iz prve roke spoznajo, kako deluje evropska integracija, kako 28 držav članic oblikuje stališča in odločitve o najbolj perečih vprašanjih, ki ključno zaznamujejo naša življenja.

Najboljše ekipe dijakov, ki se uvrstite na sklepni dogodek v Strasbourgu, na njem z vrstniki iz 28 držav članic na odborih in na plenarnem zasedanju razpravljate, glasujete in sprejemate resolucije o trenutnih perečih vprašanjih, se poglabljate v aktualne izzive ter zanje iščete rešitve, osvajate nova znanja, širite obzorja, pri tem pa krepite tudi jezikovna znanja in retorične veščine. 

****

KAKO DO VSTOPNICE ZA STRASBOURG?

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji k sodelovanju v projektu EVROŠOLA 2017 vabi vse srednješolce med 16. in 18. letom starosti.

Za dvodnevni obisk na sedežu Evropskega parlamenta se potegujete tako, da na šoli sestavite svojo ekipo tekmovalcev (od 6 do 24 članov).

Naloga ekipe je, da z mentorjem izdela zanimiv izdelek ali video in se uspešno preizkusi v aktivnem poznavanju Evropske unije in delovanju Evropskega parlamenta. Oddaja izdelka je pogoj za vabilo na državno tekmovanje, kjer se bodo ekipe pomerile v znanju o delovanju Evropske unije in Evropskega parlamenta.

Tema izdelka ali videa, ki ga izdelajo dijaki, je enotni digitalni trg.

Letos pripravljamo eno osrednje državno tekmovanje, ki bo potekalo v Ljubljani, v soboto, 11. 11. 2017, predvidoma med 9. in 17. uro. Udeležence čakajo tudi zanimive interaktivne terenske delavnice o glavnih temah letošnjega tekmovanja. Rok za prijave je 25. 10. 2017.

Najboljših sedem ekip državnega tekmovanja se bo s svojimi mentorji odpravilo na eno izmed dvodnevnih simulacij Evropskega parlamenta, ki bodo potekale od novembra 2017 do maja 2018.

LITERATURA ZA PRIPRAVO NA TEKMOVANJE

Za pripravo na tekmovanje je pripravljeno posebno izobraževalno gradivo. Literatura je javno objavljena na spletni strani Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji – http://www.europarl.europa.eu/slovenia/sl/projekti/evrosola.html

Pravila tekmovanja Evrošola 2017

Utrinki z lanske ekskurzije – V Strasbourgu in na simulaciji Evropskega parlamenta

Več informacij in prijava ekipe pri prof. Gorazdu Brnetu <gorazd.brne@scpo.si>


(Število obiskov: 31)
Dostopnost