Select Page

V sredo, 24. februarja, so dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica v sodelovanju s Klubom študentov Ilirska Bistrica poskrbeli za promocijo zdrave prehrane in pripravili zdrav zajtrk. Dogodek se je pričel ob 7.30 uri in trajal dve uri. Dijakom so ponudili sadje, jogurt, kosmiče, kruh, maslo in med ter jih seznanili z osnovnimi hranili (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, vitamini, minerali), pomembnostjo in sestavo zdravega zajtrka.

Dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica in KŠIB

Zdrav zajtrk 2 Zdrav zajtrk 1

IMG_1422

Zakaj je pomemben zajtrk?

Zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevni prehrani, saj zjutraj telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi. Pomemben pa je tudi zaradi vpliva na dnevni ritem prehranjevanja. Dokazano je, da se tisti, ki zjutraj zajtrkujejo, bolj redno in zdravo prehranjujejo tudi preko dneva.

Z razvojno-psihološkega vidika pa so raziskovalci pri učencih, ki so redno zajtrkovali, ugotovili boljše kognitivne in spominske zmožnosti ter boljšo zmožnost učenja v primerjavi z njihovimi vrstniki, ki ne zajtrkujejo.

Kako naj bo sestavljen?

Sestavljen naj bo:

  • iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati kruh, kaša ipd.) → ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi;
  • iz beljakovinskih živil (mleko, mlečni izdelki, pusti mesni izdelki, jajca ipd.) → še dodatno izboljša kognitivne zmožnosti in razpoloženje.
  • iz dodatka zelenjave ali sadja oziroma 100 % sadnega soka → zviša hranilno vrednost obroka in ugodno vpliva na energijsko gostoto.

Tina Benigar, dipl. inž. živ. in preh., KŠIB


(Število obiskov: 75)
Dostopnost