Select Page

Vsako srečanje, še tako bežno in na prvi pogled nepomembno, lahko v nas pusti globoke sledi. Na poti odkrivanja Krasa in celotne Slovenije je znanstvenica in pesnica Shé Mackenzie Hawke iz Avstralije srečala veliko novih ljudi in doživela marsikaj. Vse to je strnila v svoji novi dvojezični pesniški zbirki z naslovom “Biti s Teboj / Being with You”.

Kot v spremni besedi zapiše ena od prevajalk Barbara Korun, so »pesmi Shé Mackenzie Hawke pričevalke izjemno občutljivega približevanja, vpijanja in prilagajanja pesničinega novega, prej ji le deloma znanega življenjskega prostora«.

Pesniška zbirka je decembra 2020 izšla v skupnem založništvu KUD Apokalipse, JSKD in Društva Konstruktivist.

Pesmi sta prevedli Barbara Korun in Iva Jevtić. Spremno besedo sta prispevala Barbara Korun in Aleksander Peršolja.

Premiera video-predstavitve pesniške zbirke bo na Prešernov dan, 8. februarja 2021, ob 18.00. Povezavo do videa vam sporočimo naknadno, lahko pa si ogledate napovednik – kratek izsek iz predstavitvenega videa na povezavi:
https://www.youtube.com/watch?v=K52lQs-RqRw

Dogodek je nastal v sodelovanju Kosovelove sobe, Društva Konstruktivist in JSKD Sežana. Spremljate nas lahko tudi preko Facebook dogodka na povezavi: https://fb.me/e/21IIYiERK.

Vabljeni na ogled video predstavitve.


Predstavitev avtorice:

Shé Hawke je pesnica in interdisciplinarna znanstvenica. Prvo leto svojega bivanja v Sloveniji je preživela v Sežani in se vanjo zaljubila. Sprehajala se je po Krasu, se spoznala z zgodovino, pokrajino, kulturo in poezijo tega območja. Njena zanimanja na akademskem in osebnem področju se osredotočajo na okoljske in socialne pravice. Zaposlena je kot predstojnica Mediteranskega inštituta za okoljske študije Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in častna sodelavka oddelka za študije spola in kulturne študije na Univerzi v Sydneyu. Leta 2020 je za svoja pesniška besedila prejela zlato priznanje na natečaju Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Sosed tvojega brega. Dvojezična pesniška zbirka “Biti s teboj / Being with You” je njena peta knjiga.


(Število obiskov: 38)
Dostopnost