Select Page

V torek, 6. 6.2017, smo se dijaki 3. letnika gimnazije odpravili na strokovno ekskurzijo v Rim. V večernih urah smo krenili na nočno pot z avtobusom. Po skoraj deseturni vožnji z vmesnimi postanki smo prispeli v večno mesto – Rim.

Najprej smo si ogledali najmanjšo neodvisno državo na svetu – Vatikan. Tu smo imeli srečo, saj smo lahko videli maševati papeža Frančiška. Sledil je celodnevni ogled Rima ter njegovih mestnih znamenitosti. Videli smo veličastni Kolosej, Kapitol, rimski forum, Panteon, baročni vodnjak Trevi in glamurozne Španske stopnice. Sprehodili smo se tudi po nekaj najlepših rimskih trgih. Popoldne smo se ponovno vrnili v Vatikan in si ogledali še notranjost bazilike Sv. Petra, ki je druga največja cerkev v krščanskem svetu. V poznih popoldanskih urah je sledila vožnja do hotela v letoviško mestece Fiuggi.

Naslednji dan smo se povzpeli na Vezuv in se sprehodili okoli enega najbolj znanih ognjenikov na svetu. Nato nas je pot vodila do Pompejev, manjšega kraja ob Neapeljskem zalivu, ki ga je 24. avgusta leta 79 uničil izbruh Vezuva. Po antičnem mestecu nas je popeljala vodička, ki nam je slikovito predstavila življenje v obdobju antičnega Rima. Popoldne je sledil še kratek ogled mesta Neapelj.

V petek smo si ogledali Kalistove katakombe. Po starokrščanskih podzemnih grobiščih nas je vodil slovenski pater, ki je tam zaposlen. Pred odhodom domov smo se ustavili še v slikovitem srednjeveškem mestecu Orvieto, do katerega nas je popeljala vzpenjača.

Ekskurzija je bila naporna, a hkrati poučna in zelo zanimiva. Spoznali smo italijansko kulturo, si ogledali veličastne stavbe in začutili utrip čudovitega Rima.

Galerija slik.

Tjaša Butinar in Nina Tomažič, 3. A


(Število obiskov: 94)
Dostopnost