Select Page

FirenceV okviru šole smo se dijaki prvega letnika Gimnazije Ilirska Bistrica v četrtek, 30. maja, v zgodnjih jutranjih urah odpravili na dvodnevno strokovno ekskurzijo v italijansko Toskano.

Avtobus je ob 5.15 uri zjutraj odpeljal in se podal na šest urno vožnjo, ki smo jo dijaki večinoma prespali. Ko smo prispeli v Toskano, smo si najprej ogledali prisrčno mestece Lucco, v katerem nas je vodička popeljala v katedralo San Martino in nam razkazala mesto ter znameniti glavni trg. Naša ekskurzija se je nadaljevala v Pisi, kjer so nas pričakale stojnice in pa znameniti poševni stolp Campanile iz 12. stoletja, ki se nahaja na Piazza dei Miracoli (Trgu čudežev), kjer stoji prav tako v 12. stoletju zgrajena mogočna romanska katedrala in v 14. stoletju dokončana krstilnica Sv. Ivana. Sledila je vožnja do hotela, namestitev po sobah, okusna večerja ter spanec.

Naslednji dan v petek, 31. maja, je po zajtrku prišla na vrsto vožnja do kulturne prestolnice Toskane – Firenc. Sprehodili smo se po mestu, občudovali stolpnice, Giottov zvonik, katedralo Santa Maria del Fiore, cerkev Sv. Lorenca, obiskali pa smo tudi Gallerio degli Uffizi, kapelo Medičejcev in še veliko drugih zanimivih znamenitosti. Za sladki konec smo pustili Piazzale Michelangelo, od koder se razprostira čudoviti razgled na mesto.

Na poti proti domu smo pregledali delovne liste, ki smo jih morali ob ogledu znamenitosti in razlagi vodičke izpolnjevati, s čimer smo obnovili vsebino ekskurzije. Prijetno izčrpani in polni novih vtisov smo se v poznih večernih urah vrnili v domači kraj.

Galerija slik.

Teja Gale, 1. A

Fotoarhiv Gimnazije Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 44)
Dostopnost