Select Page

V šolskem letu 2013/14 bo v okviru Tedna možganov 2014 potekal četrti natečaj SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost, z naslovom Možgopolis. K sodelovanju vabimo učenke in učence osnovnih ter srednjih šol.

Rok za oddajo: Izdelki morajo biti oddani najkasneje do 1. februarja 2014 na naslov: Inštitut za patološko fiziologijo, Zaloška 4, 1000 Ljubljana, s pripisom Sinapsin natečaj. Formular za prijavo izdelka lahko udeleženci oddajo po spletu ali preko pošte.

Potrdila in nagrade: Vsak sodelujoči posameznik bo prejel potrdilo o udeležbi, ki ga bo izdala SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost. Najboljši izdelki bodo razstavljeni oz. predvajani na Tednu možganov 2014, zmagovalni izdelek pa bo tudi nagrajen.

Vaša SiNAPSA

 

Natečaj Možgopolis

V šolskem letu 2013/14 bo v okviru Tedna možganov 2014 potekal četrti natečaj SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost, z naslovom Možgopolis. K sodelovanju vabimo učenke in učence osnovnih ter srednjih šol.

Tema natečaja

Na otoku Možgopolis, ki se nahaja nekje v Tihem oceanu, prebivajo Gubiji. Gubiji že leta živijo v nesoglasju zaradi Velikega Drevesa, ki se nahaja na sredini otoka. Mlajše generacije pravijo, da je potrebno Veliko drevo podreti, ker nimajo dovolj bivalnih površin, starejši pa vztrajajo, da je Drevo del kulture in tradicije otoka. Na vroč poletni dan Gubija Hana in Niko med iskanjem hlada v duplini Drevesa najdeta skrivnostni Skupinator. Skupaj s prijatelji se priklopita na napravo in med njimi se razvije čisto nova harmonija, njihove posamične vloge se začnejo prepletati in dopolnjevati. Vsak Gubi glede na svoje spretnosti, znanja in posebnosti dobi mesto v skupini in do večera med seboj razvijejo posebno energijo. Ena izmed njih, skrivnostna Tajda, med priklopom doživi videnje, da se otoku približuje uničujoč orkan Vid. Bodo mladi Gubiji z novim načinom razmišljanja pravočasno rešili konflikt med sprtimi prebivalci otoka?

Navodila za stripovski ali video natečaj

Namen natečaja je na kreativen način predstaviti povezovanje in sodelovanje posameznikov, ki vodi v tako rešitev problema, kakršne je kot posamezniki ne bi mogli doseči. Pokažite kako mreženje, prepletanje in sodelovanje omogočajo pot v skupno rešitev.

Zgodba služi zgolj kot primer in ne predstavlja nujno podlage za izdelek, za izhodišče lahko sodelujoči uporabijo katerikoli del besedila.

Starostna skupina: vsi učenci osnovnih ter srednjih šol.

Temo lahko po želji predstavite v obliki stripa ali video posnetka. Video izdelek mora biti avtorsko delo skupine, ki šteje od 4 do 10 članov. Dolžina video prispevka ni natančno določena, vendar naj ne presega 10 minut. Vsebina, zvrst in režija so prepuščeni avtorjem izdelka.

Strip je lahko rezultat individualnega ali skupinskega dela, pri čemer število članov v skupini ni določeno. Stripi so lahko sestavljeni iz poljubnega števila sličic v katerikoli tehniki.

Rok za oddajo

Izdelki morajo biti oddani najkasneje do 1. februarja 2014 na naslov: Inštitut za patološko fiziologijo, Zaloška 4, 1000 Ljubljana, s pripisom Sinapsin natečaj. Formular za prijavo izdelka lahko udeleženci oddajo po spletu ali preko pošte.

Kriteriji za izbiro najboljšega izdelka so trije:

• izvirnost,

• izdelanost,

• domišljenost.

Organizator razpisa si pridržuje pravico do prilagoditve kriterijev glede na prispele izdelke.

Potrdila in nagrade

Vsak sodelujoči posameznik bo prejel potrdilo o udeležbi, ki ga bo izdala SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost. Najboljši izdelki bodo razstavljeni oz. predvajani na Tednu možganov 2014, zmagovalni izdelek pa bo tudi nagrajen.

Pravila natečaja

1. Na natečaju lahko sodelujejo učenke in učenci osnovnih šol ter srednjih šol v Republiki Sloveniji ter učenci in učenke šol s slovenskim učnim jezikom v tujini.

2. Natečaj ima skupen naslov: Možgopolis. Znotraj te teme lahko učenke in učenci poljubno izberejo naslov svojega izdelka.

3. Vsak učenec oz. skupina učencev lahko v natečaju sodeluje le z enim izdelkom oz. eno smiselno ustvarjalno celoto.

4. Upoštevali se bodo samo pravočasno prispeli izdelki, ki bodo vsebinsko ustrezali temi letošnjega natečaja in drugim predpisanim pogojem.

5. Vsi izdelki, ki sodelujejo v natečaju, naj bodo opremljeni s spremnim listom, na katerem naj bodo navedeni naslednji podatki: ime in priimek avtorja, starost, razred, šola (natančen naziv in kraj), datum izdelave ter naslov prebivališča (začasnega ali stalnega), kamor bomo lahko poslali potrdilo o udeležbi in morebitni nagradi. Izdelke lahko oddate tudi preko spletnega obrazca, ki ga bo SiNAPSA v ta namen pripravila na svojih spletnih straneh, www.sinapsa.org.

6. Rok za oddajo izdelkov je 1. februar 2014.

7. SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost, bo sestavila komisijo, ki bo ocenjevala vse prispele izdelke. Avtorji zmagovalnih del bodo o tem obveščeni najkasneje do 8. marca 2014. Društvo lahko za pomoč pri ocenjevanju izdelkov zaprosi zunanje ocenjevalce.

8. SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost, si pridržuje pravico do reprodukcije, razstavljanja in objavljanja vseh del v nekomercialne namene. Na željo avtorja se izdelek v roku enega leta avtorju vrne.

9. Za dodatne informacije v zvezi z natečajem lahko pišete na elektronski naslov natecaj@sinapsa.org.

Vaša SiNAPSA


(Število obiskov: 13)
Dostopnost