Select Page

Dijaki 3. letnika gimnazije v Ilirski Bistrici, ki sodelujemo v mednarodnem projektu Dobra šola za 21. stoletje, smo se od torka, 20. 11. 2018, do nedelje, 26. 11. 2018, v spremstvu profesoric Sonje Škrlj Počkaj in Katarine Gospodarič odpravili na projektno srečanje na Poljsko, kjer smo z dijaki iz drugih sodelujočih držav (Češke, Slovaške, Poljske, Madžarske in Turčije) predstavili svoje domače države in kraje, se učili o  kulturni dediščini drugih in spoznavali njihovo narodno kulturo in običaje.

V torek smo se v zgodnjih jutranjih urah iz Ilirske Bistrice odpravili na letališče v Trstu, od koder smo poleteli v München in po krajšem počitku proti Katovicam na Poljskem. Celoten dan je bil namenjen nastanitvi v hotelu in kratkemu ogledu mesta. V sredo zjutraj smo se z dijaki iz drugih držav z avtobusom odpeljali na srednjo šolo, ki je gostila srečanje. Spoznali smo ostale ekipe, sledile so predstavitve držav in domačih krajev. Kosilo so nam pripravili dijaki, ki se izobražujejo v gostinstvu. Popoldne smo se udeležili delavnic, za konec pa so nas poljski učenci naučili nekaj svojih nacionalnih plesov. Po večerji smo se vrnili v hotel.

Naslednji dan smo ponovno preživeli v šoli in sodelovali v različnih delavnicah. Vsaka država je predstavila svojega narodnega heroja, naša skupina si je izbrala Rudolfa Maistra.  Obiskali smo tudi mestno hišo v Rudi Slaski. Popoldne smo reševali različne spletne uganke s tematiko kulturne dediščine, zvečer pa večerjali v bližnji restavraciji.

Petek smo preživeli na prostem, ogledali smo si Katovice, ki so glavno mesto pokrajine Šlezije, in tamkajšnje športne, kulturne in zgodovinske znamenitosti (Stadion Slaski, Narodno opero in orkester). Poizvedeli smo tudi več o poljski nacionalni zgodovini v povezavi s 100. obletnico neodvisnosti, ki jo Poljaki praznujejo letos. Po kosilu smo imeli nekaj prostega časa, zvečer pa smo se poslovili na  zadnji skupni večerji.

V soboto, ko so ostale skupine zapustile Poljsko, smo se sami odpravili v koncentracijsko taborišče Auschwitz in Birkenau ter si ogledali kompleksa. Pretresljivem obisku je sledila redkobesedna vožnja do Krakova, kjer smo preživeli še zadnje popoldne. Obiskali smo grad Wawel, glavni trg in naredili krog po judovski četrti.

V nedeljo smo se v dopoldanskih urah odpravili na letališče, od koder smo odleteli proti domu.

Za izkušnjo na projektnem srečanju smo zelo hvaležni, saj smo spoznali veliko novih prijateljev in pridobili ogromno novega znanja in izkušenj. Zahvaljujemo pa se tudi naši profesorici angleščine Evi Kristan, ki nam je pred odhodom pomagala s prevodi gradiva.

Galerija slik

Mia, Marko, Jana, Anja, Aneja in Ana,
dijaki 3. letnika gimnazije


(Število obiskov: 29)
Dostopnost