Select Page

Društvo učiteljev zgodovine Slovenije je skupaj z Vojaškim muzejem Slovenske vojske in Parkom vojaške zgodovine iz Pivke organiziralo strokovni simpozij ob praznovanju 25. obletnice osamosvojitve Slovenije in 25. obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Celodnevni strokovni simpozij je potekal v sredo, 26. 10. 2016, v prostorih Parka vojaške zgodovine v Pivki.

Janko Boštjančič

Mag. Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine – arhiv Parka vojaške zgodovine Pivka

Udeleženci - Park vojaške zgodovine

Udeleženci posveta ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije – arhiv Parka vojaške zgodovine Pivka

Po uvodnem pozdravu predstavnice Društva učiteljev zgodovine Slovenije in direktorja Parka vojaške zgodovine Pivka mag. Janka Boštjančiča sta sledili strokovni predavanji dr. Petra Jambreka z naslovom Vzajemna pogojenost ustavnega, oblastnega in osamosvojitvenega procesa 1990–92 ter Irene Uršič iz Muzeja novejše zgodovine v Ljubljani, ki je spregovorila o soočenju fotografij in spominov iz obdobja osamosvajanja Slovenije.

Eneja Božič in Sonja Škrlj Počkaj

Profesorici Gimnazije Ilirska Bistrica Eneja Božič in Sonja Škrlj Počkaj – foto Mateja Kafol

V nadaljevanju simpozija so spregovorili še predstavniki Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Dr. Valerija Bernik se je dotaknila obiska šolskih skupin v Vojaškem muzeju Slovenske vojske ter podala zgodovinski prerez vojaške obveznosti na Slovenskem, dr. Martin Premk je govoril o delovanju oklepnih enot JLA v vojni za Slovenijo, mag. Zvezdan Markovič o moči JLA – med mitom in resničnostjo ter dr. Blaž Torkar o vojaškem poteku osamosvojitve in problematiki virov.

Sledil je voden ogled razstave o osamosvojitvi Slovenije v Parku vojaške zgodovine, ob zaključku strokovnega simpozija pa sta profesorici Gimnazije Ilirska Bistrica Eneja Božič in mag. Sonja Škrlj Počkaj predstavili še razstavo o osamosvojitvenih aktivnostih na Bistriškem, ki smo jo spomladi 2016 pripravili na naši šoli. Predstavili sta potek izdelave razstave, aktivnosti dijakov ter izpostavili težave, na katere sta naleteli pri pripravi razstave. Udeleženci posveta so si lahko v prostorih Parka vojaške zgodovine razstavo tudi ogledali.

Matej Jug

Matej Jug, bivši dijak Gimnazije Ilirska Bistrica, sedaj študent obramboslovja in vodnik v Parku vojaške zgodovine Pivka – foto Mateja Kafol

Razstava Gimnazija Ilirska Bistrica

Razstava Gimnazije Ilirska Bistrica, ki je nastala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja – foto Mateja Kafol

Galerija slik.

Aktiv profesoric zgodovine in geografije


(Število obiskov: 379)
Dostopnost