Select Page

Slovenski center PEN letos organizira 54. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu. V tem okviru že nekaj let zapored poteka tudi razpis za najboljši esej slovenskih srednješolk in srednješolcev na razpisano temo, o kateri na Blejskih srečanjih razpravljajo ugledni literarni ustvarjalci in ustvarjalke z vsega sveta. Zato te vabimo, da pošlješ svoj esejistični prispevek.

Letošnji temi sta dve:

BOSNA IN VSE SVETOVNE BOSNE

Bosna in Hercegovina skupaj s širšo regijo, t. j. Črno goro, Makedonijo in Kosovim, so ponovno v primežu nacionalizmov in nevarnih družbenih, mednacionalnih ter medverskih trenj. Ob počasnem vključevanju v Evropsko unijo obstaja velika nevarnost, da pride do ponovnih spopadov in nove vojne. Sovraštvo se širi tudi na drugih kriznih žariščih po svetu. Vzroki so verske, rasne in nacionalne nestrpnosti. Kriznih žarišč in vojn pa je po svetu še več. Vabimo te, da razmišljaš o vzrokih in posledicah vojn ter mogoče nakažeš tudi, kam naj gre človeštvo. Gotovo ni prav, da v deželah, kjer vlada mir, vedno znova pogledamo stran namesto, da bi pomagali graditi svetovni mir? Ne opiraj se pretirano na zunanje vire, bolj nas zanima tvoje osebno mnenje.

PIŠEM, O ČEMER RAZMIŠLJAM – PROSTA TEMA

Prosta tema je že vrsto let zelo priljubljena, zato smo se tudi letos odločili, da ti prepustimo izbiro, o čem želiš pisati. Piši o tem, o čemer pogosto premišljuješ, pa nimaš priložnosti zapisati svojih misli. Prosimo pa te, da se v eseju posvetiš eni tematiki. Morda najdeš navdih v Temeljni listini PEN-a, na povezavi http://www.penslovenia-zdruzenje.si/temeljna_listina,  ki povezuje 157 centrov PEN po svetu.

Esej naj obsega vsaj 3.500 in ne več kot 10.000 znakov (s presledki).  Poslan naj bo v obliki tipkopisa v zaprti ovojnici ali po elektronski pošti. Poleg naslova eseja, napiši svoje ime, šolo, letnik in elektronski naslov za kontakt ter naslov mentorja. Za vsako razpisano temo bosta podeljeni dve nagradi za vsako kategorijo posebej, po ena nagrada za dijake 1. in 2. letnika in  po ena nagrada za dijake 3. in 4. letnika.

Esej pošlji najkasneje do 20. aprila 2022 na elektronski naslov slopen@guest.arnes.si ali po pošti na Slovenski center PEN, Komisija za šolski esej, Tomšičeva ul. 12, 1000 Ljubljana. Za vse dodatne informacije smo na voljo na tel. št. 030 321 710 (Tanja Tuma).

Podelitev nagrade bo potekala v okviru 54. Mednarodnem srečanju pisateljev, ki bo med 10. in 13. majem 2022 na Bledu. Letos bo še posebej slovesno, saj nam je prisotnost potrdil Nobelov nagrajenec za mir, novinar in urednik Dmitry Muratov.

Želimo ti veliko razmišljujočih in ustvarjalnih trenutkov.

mag. Gabriela Babnik,
predsednica ŽO Slovenskega centra PEN Mira

Tanja Tuma,
predsednica Slovenskega centra PEN


(Število obiskov: 62)
Dostopnost