Select Page

V soboto, 20. 4., ob enih ponoči, se je v Postojni zbralo okoli 50 nenaspanih dijakov in se odpravilo na nov izlet s popotniškim krožkom. Prvih nekaj ur vožnje je minilo takoj, saj smo povečini spali ali pa vsaj poskušali dremati. Sonce nas je prebudilo nekje sredi Hrvaške, nakar je avtobus zaživel z glasbo in pogovori dijakov, ki so peli ali si krajšali čas kako drugače. Na hrvaško-srbski meji smo na srečo relativno hitro opravili mejne obveznosti in pot hitro nadaljevali proti Beogradu. Prva znamenitost v mestu, ki smo si jo ogledali, je bila Hiša cvetja, kjer je Titova grobnica in muzej Jugoslavije. Tam smo videli Titov in Jovankin grob, številna protokolarna darila, štafetne palice in še kaj. Nato smo se odpeljali do središča mesta, kjer nas je pričakala lokalna vodička s katero smo si v dobrih dveh urah ogledali glavne znamenitosti središča mesta – trdnjavo Kalemegdan, sotočje Save in Donave in ulico kneza Mihajla. Po vodenem ogledu smo dobili zelo veliko prostega časa za kosilo, obisk trgovin, nakup spominčkov in sprehajanje. Proti sedmi uri smo se odpravili do hotela, kjer smo imeli tudi tipično srbsko večerjo. Po večerji smo imeli še nekaj prostega časa za druženje.

Drugi dan smo začeli z ogledom pravoslavne cerkve svetega Save. Navdušila nas je tako njena zunanjost, kot notranjost. Nato smo se z avtobusom odpravili na vzpetino Avala, na kateri smo si najprej ogledali spomenik neznanemu junaku. Nato smo se odpravili še na vrh stolpa, glavne znamenitosti Avale, od koder je bil čudoviti razgled po širši okolici. Nazaj grede smo imeli še panoramsko vožnjo po novem Beogradu in Zemonu. Na meji za nazaj smo sicer nekoliko dlje čakali, ampak je čas dokaj hitro minil, saj smo na izletu spoznali nove prijatelje in smo si imeli veliko za povedati. Mislim, da bo ta izlet za marsikoga nepozaben in neponovljiv, saj smo prinesli iz izleta, ne samo spomine, ampak tudi novo pridobljeno znanje in nove prijatelje.

Vse, ki vas zanima potovanje, spoznavanje novih kultur, spoznavanje novih prijateljev in druženje vam popotniški krožek toplo priporočam in vas vabim, da se nam pridružite na naslednjem izletu, da skupaj ustvarimo še več čudovitih spominov.

Galerija slik

Cornel Proca, 3.h


(Število obiskov: 81)
Dostopnost