Select Page

V času jesenskih počitnic smo se člani popotniškega krožka odpravili na večdnevno ekskurzijo po Malti. Pisana druščina: gimnazijci, ekonomisti in računalniški tehniki!

 

PRVI DAN

V ponedeljek, 29. 10. 2018 smo se v zgodnjih jutranjih urah iz Postojne odpravili na pot proti letališču v Bergamu v Italiji. Po približno petih urah nas je tam pričakal dež, a nam to ni pokvarilo vzdušja. Po vseh varnostnih kontrolah in čakanju smo se končno vkrcali na letalo. Zaradi slabega vremena žal iz letala nismo mogli opazovati pokrajine, smo pa v letu uživali. Pot z avtobusom je bila še bolj zanimiva, saj na Malti vozijo po levi strani.

Prispeli smo do prestolnice Vallette. Njene zgodovinske znamenitosti in čudovit utrip mesta, so nas takoj prevzeli. Sprehodili smo se po ozkih ulicah mesta, vrtovi Barrakka pa so nas takoj navdušili s prekrasnim razgledom. Imeli smo tudi nekaj prostega časa za raziskovanje. Pot smo nadaljevali do hotela v St. Juliansu, kjer smo najprej povečerjali, po sestanku s profesoricami pa spoznavali nočni utrip tega turističnega dela.

DRUGI DAN

Torek, ki ga smo namenili za ogled znamenitosti, nam je postregel z čudovitim vremenom, odličnim za pohajkovanje po Malti. Najprej smo se odpeljali do cerkve v Mosti, s tretjo največjo kupolo na svetu. Znotraj smo videli repliko bombe, ki je padla v cerkev, ampak ni eksplodirala. Pot smo nadaljevali do obrtniške vasice Ta’ Qali, kjer smo si ogledali delavnico, v kateri izdelujejo steklene izdelke. V lokalnih trgovinicah smo videli veliko prikupnih izdelkov iz stekla in keramike, katere smo lahko kupili zase ali pa za svoje bližnje. Pot nas nato je zanesla tudi v Mdino, ki je bila v preteklosti glavno mesto Malte. Sprehodili smo se do mesta Rabat, kjer smo si ogledali katakombe, v katere so včasih kristjani pokopavali mrtve. Čas smo imeli tudi za poizkušanje kulinaričnih posebnosti otoka. Po krajši vožnji smo prispeli do Dingli klifov, kjer nas je pričakal prečudovit razgled. Ustavili smo se tudi pri razgledni točki nad Modro jamo, kjer so nastale prečudovite slike. Nekateri so izkoristili tudi možnost fotografiranja s sokolom selcem. Ogledali smo si tudi mesto Vittoriosa oz. Birgu. Sprehodili smo se po s soncem obsijanih ulicah in pot nadaljevali do ribiške vasice Marsaxlokk. Tam smo si ogledali znamenite malteške čolne, pobarvane z mavričnimi barvami in naslikanimi očmi, ki ribiče varujejo med plovbo. Po dolgem in napornem dnevu, smo se polni vtisov vrnili v hotel, kjer smo preizkusili hotelski bazen. Nato smo pojedli večerjo in se odpravili na krajši sprehod ob morju. Tako je prečudovit dan prišel h koncu.

TRETJI DAN

Na ta deževen dan nas je trajekt popeljal do otoka Gozo. Prva postaja je bil tempelj Ggintja. Obiskali smo muzej, nato pa še templje na prostem, tako da so naša oblačila hitro postala premočena. Kljub temu smo nadaljevali pot do mlina Ta’ Kola, kjer smo si ogledali njegovo notranjost z orodjem, ki so ga včasih uporabljali ter zgradbo samo. Odpravili smo se tudi do ”okna, ki ga več ni” – Azurno okno se je na žalost podrlo leta 2017. Možen je bil tudi ogled njegovih ostankov z ladjico, ki so ga nekateri izkoristili kljub ‘malce’ razburkanemu morju. Pred kosilom smo si ogledali tudi baziliko Ta’Pinu, eno od romarskih središč. Sledila je pod do otoškega glavnega mesta Victorie, kjer smo imeli čas za kosilo in raziskovanje mesta. Po »skupinskem« kosilu v okrepčevalnici McDonald’s, so nekateri čas namenili nakupovanju, nekateri pa so se sprehodili po Citadeli nad mestom. Sledil je povratek v hotel, kjer smo se takoj preoblekli v suha oblačila.

ČETRTI DAN

V četrtek smo imeli prost dan in načrtovali smo si ga po lastnih željah. Nekateri so si ogledali akvarij ali Popeye village, drugi so ostali v St. Juliansu in dan namenili plaži ali bazenu, ostali pa smo se odpravili proti prestolnici Valletti. Najprej smo obiskali zelo zanimiv muzej Malta at War v Vittoriosi , kjer smo se sklanjali v rovih, v katere so se Maltežani zatekli med vojno. Tam smo lahko njihovo trpljenje in stisko, saj smo sami komajda tam preživeli 10 minut, oni pa so morali to preživljati vsak dan. V rovih so imeli med drugim urejeno tudi porodnišnico, sobo za prvo pomoč in operacijsko sobo. Po končanem ogledu smo se s trajektom odpeljali do Vallette. Tam smo si ponovno ogledali zgornje vrtove Barrakka, od koder smo imeli prečudovit razgled na tri mesteca na drugi strani pristanišča. Ogledali smo si tudi spodnje vrtove Barrakka in pa Siege Bell War Memorial. Po kratkem kosilu je sledil sproščen sprehod po mestu. Pred odhodom v hotel smo preostali čas namenili za nakupe. Kljub slabemu vremenu smo zelo uživali v prostem dnevu, saj smo tako res začutili utrip Malte in se preizkusili v tem, kako se znajdemo v tujini brez pomoči staršev ali profesorjev.

PETI DAN

Čas pred odhodom so nekateri porabili za zadnji potep po mestu, drugi so opravili še zadnje nakupe, ostali pa so si privoščili malce daljši spanec. Spet smo se vkrcali na letalo in odleteli proti Bergamu. Na avtobusu smo si ogledali dva filma s prizorišči z Malte. Občutek je bil prav zanimiv, saj smo vsa filmska prizorišča obiskali.

Na ekskurziji smo videli prečudovite naravne znamenitosti, se kopali v morju, preizkušali nove jedi in pijače, smo pa hkrati razširili in okrepili prijateljske vezi. Malta nam bo za vedno ostala v spominu kot državica, ki ponuja veliko lepih znamenitosti in ogromno čudovitih skritih kotičkov.

                                                                               Maria Rosa Černetič in Valentina Bizjak, 2. S

Kaj je bilo pa ostalim dijakom všeč na Malti? Poglejte si kolaž njihovih vtisov!

Galerija slik

 


(Število obiskov: 88)
Dostopnost