Select Page

V torek, 17. 4. 2018, bo na Gimnaziji Ilirska Bistrica potekalo matematično predavanje z naslovom Pomen nadzora ruletnih cilindrov. Predaval bo izr. prof. dr. Mihael Perman, UP FAMNIT in UP IAM.

Predavanje je za dijake, ki obiskujejo program gimnazije, obvezno. Predavanja se lahko udeleži tudi do 5 dijakov iz oddelkov programa tehnik računalništva. Predavanje bo potekalo po naslednjem razporedu:

Oddelek Dan, datum

Šolska ura

Št. učilnice

Dijaki oddelkov gimnazijskega programa in do 5 dijakov oddelkov programa tehnik računalništva Torek, 17. 4. 2018

6. in 7.

1
(večnamenski prostor)

Spremljevalci dijakov so profesorji, ki imajo 6. in 7. šolsko uro v posameznem oddelku gimnazijskega programa pouk po urniku.

Vodstvo šole


Edini način, kako lahko nekdo dobiva pri ruleti je, da krade žetone, ko croupier ne gleda.

Albert Einstein

Ruletni cilinder je generator slučajnih števil in s tem posredno tudi generator dobitkov na francoski in ameriški ruleti. Številni primeri iz igralniške zgodovine pričajo, da se lahko verjetnosti posameznih izidov občutno razlikujejo od tistih, ki bi jih lahko pričakovali. Razlogi za to so lahko mehanske narave, kot so slabo izdelan ali slabo montiran cilinder, lahko gre za nevešče croupiere, lahko pa seveda za namerno manipulacijo. Z metodami verjetnostnega računa lahko dokažemo, da za idealen cilinder ne more obstajati strategija, ki bi igralcem dosledno prinašala dobiček. Igralniške hiše se seveda ne morejo zanesti na ta matematični rezultat, ker velja le za primer idealnega cilindra. Dejanski cilindri niso idealni in kot bomo videli, lahko igralci v načelu s primernimi metodami izkoristijo pristranske cilindre. Zaščita pred matematično podkovanimi igralci, ki bi znali sistematično slediti izidom in uporabljali zapletene strategije, ali igralcem, ki bi s svojo običajno igro naključno stavili na favorizirane številke, ni edini razlog za nadzor. Razlogi so še zakonske narave, pa tudi želja po korektnem obravnavanju gostov, ki od igralniške hiše pričakujejo “kvalitetno” ponudbo v smislu “fair-playa”. Nadzor velikega števila cilindrov, ki so hkrati v obratovanju, ni preprosta naloga, saj vključuje precej raznolike vidike. Statistična metodologija je ena od pomembnih komponent nadzora.(Število obiskov: 1)