Select Page

Ministrstvo za zunanje zadeve je izbralo Gimnazijo Ilirska Bistrica kot partnerico v projektu “Mlade veleposlanice” in v sodelovanju s posameznimi veleposlaništvi v Republiki Sloveniji vabi dijakinje drugih in tretjih letnikov k sodelovanju na natečaju v projektu “mlade veleposlanice”. Z natečajem bo izbranih deset dijakinj z izbranih šol, ki jim bo tekom leta omogočen edinstven vpogled v aktivnosti slovenskih in tujih veleposlanic na področju diplomacije in mednarodnih odnosov, naslavljanja aktualnih globalnih vprašanj ter predstavljanja stališč in delovanja svojih držav. Dijakinje bodo povabljene na različne dogodke, z veleposlanicami bodo preživele “delovni dan”, organizirani bodo pogovori in srečanja s predstavniki poslovnega, akademskega, kulturnega in športnega sveta.

V izvedbi projekta načrtujemo do šest dogodkov z mednarodno vsebino, skupinskih in posameznih srečanj, vključno s sodelovanjem na Strateškem forumu Bled septembra 2019. Projekt “mlade veleposlanice” bo uradno zaživel z otvoritvenim dogodkom v marcu in bo zaključen z dogodkom proti koncu leta 2019.

Cilj projekta je dijakinjam približati vlogo in aktivnosti žensk na področju zunanjih zadev, mednarodnih odnosov in diplomacije. Sodelujoče želimo spodbuditi k ambicioznem razmisleku o svoji prihodnosti in morebitni karieri na področju diplomacije in mednarodnih odnosov, vključno z aktivno participacijo žensk pri iskanju odgovorov na vsa aktualna vprašanja globalne skupnosti.

Dijakinje vabimo, da v slovenščini, z največ 350 besedami, predstavijo svoj pogled na vprašanje: “Zakaj je pomembno, da je več žensk aktivnih v mednarodni skupnosti in v mednarodnih odnosih, vključno z diplomacijo?”.

Za sodelovanje v projektu je potrebno dobro znanje angleščine.

Prijavnice s prispevkom dijakinje posredujejo do 14. februarja 2019 neposredno na elektronski naslov: youngambassadors.mzz@gov.si, posamezne šole pa bodo po končanem izbirnem postopku obveščene o morebitni izbiri dijakinj iz te šole v prvih dneh marca 2019.

Prijavnica na natečaj za sodelovanje v projektu MLADE VELEPOSLANICE


(Število obiskov: 24)
Dostopnost