Select Page

8. februar je dela prost dan. Na ta dan v šoli nimamo pouka, večini odraslih ni treba v službo in v teh dneh vsak vsaj za kratek čas pomisli, kakšno mesto ima kultura v našem življenju.

Dijaki in dijakinje dobro vemo, da je Prešernov dan namenjen obeležitvi življenja in dela Franceta Prešerna, pesnika, ki je s svojo ustvarjalnostjo veliko doprinesel k razvoju in obstoju slovenske identitete. Pri pouku slovenščine in pri drugih družboslovnih predmetih se radi obračamo v preteklost in spoštujemo zagnanost znanih in manj znanih imen, ki so nas kot narod vzpostavljala in ohranjala skozi čas. Še pomembneje se nam zdi, da znamo biti dandanes dovolj pozorni, aktivni in radovedni tudi vsi mi mladi. Kulture ne živijo samo ustvarjalni posamezniki ali tisti, ki o umetnosti veliko vejo; če hodimo naokrog odprtih oči, opazimo, da je kultura del našega vsakdana. Obkroženi smo z besedami, novicami, informacijami, pogovori, prebiranji, lotevamo se takšnih in drugačnih raziskovanj.

Da kulturno kljub šole prostemu dnevu ne gre mimo nas, smo pri pouku slovenščine v roke vzeli dnevno časopisje. Iskali smo besede, besedne zveze, simbole, slikovno gradivo – kar nas je nagovorilo, smo spravili na papir.

Lepljenke prinašajo naša opažanja, ideje, glasove. Kritične, premišljene, inovativne, mlade? Da. Kulturne? Zagotovo.

Galerija izdelkov

                                                            Dijaki in dijakinje 1. A Gimnazije Ilirska Bistrica
in Tadeja Logar Surina, prof. slov.


(Število obiskov: 128)
Dostopnost