Select Page

Ustvarjalnik vsako šolsko leto zaključi v velikem slogu in tudi letos ni šlo drugače. V petek, 30. junija, je v Ljubljani potekala Ustvarjalnikova zaključna konferenca, kjer se je predstavilo 24 srednješolskih ekip iz celotne Slovenije.


Z Gimnazije Ilirska Bistrica in Šolskega centra Postojna sta se dogodka udeležile dve ekipi pod mentorstvom Nejca Konjeviča. Ekipi sta skozi šolsko leto trdo delali in razvijali svoji ideji, saj je potrebnega kar nekaj truda in časa, da iz gole ideje na papirju nastane nekaj, kar lahko samozavestno zagovarjaš pred komisijo.

Ekipa Gimnazije Ilirska Bistrica, ki se je prebila v finale je:

  • Najdiprakso.si, v sestavi Patrik Benčina, Tevž Sedmak, Luka Poženel, Luka Gregorn in Žan Černe.

najdiprakso.si je spletna platforma, ki je prvotno namenjena povezovanju dijakov, ki iščejo obvezno šolsko prakso, in delodajalcev, ki nudijo prakso. Platforma omogoča delodajalcem dostop do najboljših dijakov, hkrati pa dijakom odpira vrata v nova podjetja, ki so bila do sedaj zaprta. Skozi enostavne korake bodo tako dijaki pridobili tudi neformalna znanja in izkušnje, ki poleg uspeha v šoli naredijo posameznika še boljšega. Posledično platforma uvaja večji nadzor nad opravljanjem obvezne šolske prakse, kar pomeni pomemben korak za šolo in šoli omogoči povezovanje z delodajalci.

Ekipa Šolskega centra Postojna, ki se je prebila v finale pa je:

  • Glukagen, ki jo tvori Luka Nikolič.

Glukagen je prenosna naprava za zaznavanje glutena v hrani. Pomaga ljudem s celiakijo in tudi drugim, da se lažje prehranjujejo izven domače kuhinje.


 »To, da si izbran med finaliste na Ustvarjalnikovi zaključni konferenci, je posledica veliko vloženega truda in energije. Ob tem so se dijaki naučili veliko prvin podjetnosti, ki jih za šolskimi klopmi premalo slišijo in so boljše pripravljeni na vstop na trg dela.« je dejal Nejc Konjevič, vodja mentorjev in mentor ekip.

Poleg dijakov so na konferenci poslušali govor dveh gostov iz ZDA – Andy Seth in Eric Glustrom.

Čeprav je šla letošnja zmaga v Celje, dijaki niso prav nič razočarani ali obupani. Predstavnik ekipe najdiprakso.si Luka Poženel je dejal: »S tem ko smo prišli v finalni izbor konference, so naši cilji doseženi in hkrati smo dobili potrditev, da smo na pravi poti. Konferenca je za nas, dijake, najbolj pričakovan dan pri Ustvarjalniku, saj se takrat počutimo kot pravi podjetniki.«

Galerija slik.


(Število obiskov: 28)
Dostopnost