Select Page

Mentor Urška JSKD

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE TALENTE

Festival mlade literature URŠKA 2016

Festival Urška združuje mlade, še neuveljavljene in uveljavljajoče se avtorje in avtorice, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj izberemo pet finalistov, najboljšemu JSKD RS v naslednjem letu izda knjižni prvenec.

UrškaKam je padla lupina
si si kdaj želel s kom na hitro
izmenjati oči?
da bi ti glava kot na fedri
bingljala iz okvirja ogledala
ni važno kako si gneteš
noge nikoli ne bodo tako gladke
kot tiste ki si jih videla
poletne noči v zrcalu vode
lahko si zopet pogladiš prste
ki so se namakali v ravno prav osmojenem vprašanju kje je
naravnost
imaš maske polne napak?
tvoja vedra najbolj donijoMentor
zlivaš jih nase
med obleko in dlake
kot da bi zaradi tega bojazen
postala manj suha med krušenjem drobtin
pričakovanj
in še gosenica ve
da je zgolj oklep

(Urška Kramberger, uršljanka 2015)

RAZPISNI POGOJI

Sodelujejo lahko avtorji in avtorice, stari od 15 do 30 let*, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki (razen v samozaložbi). Mladi literati lahko pošljejo na natečaj svoja še neobjavljena literarna besedila – prozo (do 10 strani), poezijo (do 10 pesmi) in dramska besedila (odlomek, prizor – do 10 strani).

Prispevki morajo biti napisani z računalnikom in poslani po elektronski pošti, in sicer: v eni priponki so podatki avtorja s šifro (avtorjeva šifra, ime in priimek, domači naslov, izobrazba, poklic, letnica rojstva, telefonska številka, elektronski naslov – izbor regijskega srečanja), v drugi priponki so besedila, označena s šifro. Besedila morajo biti zapisana v wordu, velikost pisave 11, enojen razmik, brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj (izjemoma, če to zahteva oblika vizualne pesmi), brez dodatkov in fotografij. Strokovni spremljevalci dobijo v branje samo šifrirana besedila, avtorji se razkrijejo na šestih regijskih srečanjih.

OBJAVE

Vse poslane prispevke odstopijo avtorji za morebitno objavo v reviji Mentor brezplačno. Dela izbranih avtorjev bodo objavljena na način in v obsegu, ki bo ustrezal finančnim možnostim prirediteljev. Avtorje bomo o objavi obvestili.

POTEK NATEČAJA

Vse sodelujoče avtorje bodo prireditelji povabili na eno od šestih regijskih srečanj, ki jih bodo gostile območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Srečanja v obliki kratkih literarnih delavnic in javnih branj bodo potekala od februarja do aprila 2016:

  • petek, 5. februarja 2016, Rogaška Slatina, JSKD OI Rogaška Slatina (za Celjsko in Koroško)
  • petek, 4. marca 2016, Kočevje, JSKD OI Kočevje (za Osrednjo Slovenijo)
  • sobota, 12. marca 2016, Ankaran, JSKD OI Koper (za Primorsko)
  • petek, 18. marca 2016, Trebnje, JSKD OI Trebnje (za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje)
  • ponedeljek, 18. aprila 2016, Škofja Loka, JSKD OI Škofja Loka (za Gorenjsko)
  • sreda, 20. aprila 2016, Maribor, JSKD OI Maribor (za SV Slovenijo)

Na regijska srečanja so vabljeni vsi prijavljeni avtorji, ki po kratkih literarnih delavnicah (namenjenih samo njim) javno preberejo izbrane odlomke svojih prijavljenih besedil, strokovni spremljevalci pa nominirajo najboljše za državni, finalni del festivala. Državni selektor za Urško 2016 bo pisatelj, literarni kritik in publicist, Aljoša Harlamov.

Finalni del festivala mlade literature Urška 2016 bo potekal 14. in 15. oktobra 2016 v Slovenj Gradcu, z nastopom petih finalistov (literarne matineje, sobotna delavnica) in s predstavitvijo prvenca Urške Kramberger iz Dobrne, uršljanke 2015.

NAGRADA

Najboljšemu avtorju bo revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke, predstavljen pa na finalnem delu festivala Urška oktobra 2017 v Slovenj Gradcu. Avtorji bodo kot honorar poleg mentorske in uredniške pomoči pri nastajanju prvenca dobili tudi sto izvodov svoje knjige.

Uredništvo si pridržuje pravico, da prvenca ne natisne, če bo menilo, da delo še ne zadošča kriterijem za objavo. V tem primeru bo izbor najboljših besedil objavljen v reviji Mentor.

ROK ZA PRIJAVO

Šifrirana besedila in podatke je treba poslati na uredništvo revije do petka, 22. januarja 2016, na elektronski naslov: mentor@jskd.si, z oznako – Zadeva: Urška 2016.

Uredništvo revije Mentor


* V 30. letu svojega življenja je France Prešeren napisal Slovo od mladosti, to je – poleg mladosti, zrelosti in priložnosti za objavo prvega literarnega dela v knjigi – razlog, da smo zgornjo starostno mejo sodelujočih omejili.


(Število obiskov: 19)
Dostopnost