Select Page

V ponedeljek, 24. novembra 2014, smo se dijaki razveselili novice, da v četrtek, 27. novembra 2014, potujemo v Strasbourg na ogled Evropskega parlamenta. Potovanje je bilo zasluženo, saj smo se dijaki 3. A Gimnazije Ilirska Bistrica že drugič udeležili regijskega tekmovanja v okviru mednarodnega programa Evrošole.

Na naši šoli smo se pripravljali na tekmovanje s pomočjo delavnic, na katerih sta nam mentorici Zavoda Beta predstavili teme, ki se navezujejo na delovanje Evropske unije. Na določene teme smo morali napisati utemeljena stališča in stališča zagovarjati. V četrtek, 20. novembra 2014, smo se tako s predstojnikom Gimnazije Ilirska Bistrica prof. Gorazdom Brnetom v okviru programa Evrošola udeležili regijskega tekmovanja v Vipavi. Simulirali smo Evropski parlament, razpravljali in argumentirali svoja stališča ter jih postavljali nasproti drugima dvema skupinama Škofijske gimnazije iz Vipave. V video predstavitvi, s katero smo zastopali barve naše šole in si jo lahko ogledate spodaj, smo na nam lasten način predstavili naša mnenja in mnenja naših vrstnikov iz različnih držav Evropske unije o Evropski uniji. Kljub odlično pripravljenim argumentom in pravilnim odgovorom Ane Mikuletič, Luke Stareta in drugih ter lično izdelani video predstavitvi, smo se uvrstili na nehvaležno drugo mesto. S kančkom razočaranja smo se vrnili domov, a smo kmalu izvedeli, da smo si s prizadevnim delom kot nagrado prislužili brezplačno strokovno ekskurzijo v Strasbourg, sedež evropske demokracije.

 

Galerija slik Regijsko srečanje v Vipavi.

V veliko veselje in čast nam je bilo v spremstvu profesoric Cvetke Bajec in Mojce Ota teden po regijskem tekmovanju odpotovati v Strasbourg in v Evropskem parlamentu predstavljati Slovenijo in našo šolo. V petek, 28. novembra 2014, ob osmih zjutraj smo prispeli v zgradbo “Louise Weiss”, kjer so nas po varnostni kontroli, vročitvi priponk in razdelitvi v večjezične skupine tam zaposleni vodili v veliko dvorano Evropskega parlamenta. Program se je začel s pozdravnimi besedami in predstavitvijo Evropskega parlamenta in Evropske unije s strani upravnega uslužbenca. Sledila je predstavitev vseh v mednarodni program Evrošola udeleženih šol. Bilo nas je kar iz petnajstih držav Evropske unije. Našo šolo je prepričljivo in zanimivo zastopala Barbara Škrlj, ki je poleg predstavitve Gimnazije Ilirska Bistrica predstavila tudi znamenitosti naše države. Potem smo izpolnjevali vprašalnike o Evropski uniji in dijaki iz različnih držav Evropske unije so nam postavljali vprašanja o evropskem združevanju. Popoldne smo se zopet razdelili v skupine in razpravljali o danih temah.

Po končanih dejavnostih v parlamentu smo se poslovili in odšli na kratek sprehod po božično okrašenem mestu, kjer smo po naključju prisostvovali slovesni otvoritvi okrasitve mesta. Naslednji dan nas je čakal podrobnejši ogled mestnih znamenitosti. Občudovali smo zgodovinsko ohranjene hiše in kipe. Povzpeli smo se tudi na gotsko katedralo Notre Dame v samem centru mesta in se z ladjico popeljali po reki Ren. Polni vtisov in novih poznanstev smo se proti večeru vračali domov. Upamo, da se bomo v prihodnosti še kdaj udeležili podobne strokovne ekskurzije, iz katere smo odnesli neprecenljiva nova znanja in doživetja.

Slovenia

Galerija slik Strasbourg 1. Galerija slik Strasbourg 2.

                                                                                                          Demi Udovič, 3. A


(Število obiskov: 59)
Dostopnost