Select Page

Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije je organizirala projekt EU+PIK@, bolj podrobno tridnevni brezplačen kamp za dijake srednjih šol. Prve izvedbe sem se udeležila tudi sama in sicer v terminu od 8.11.2013 do 10.11.2013.


Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije je organizirala projekt EU+PIK@, bolj podrobno tridnevni brezplačen kamp za dijake srednjih šol. Prve izvedbe sem se udeležila tudi sama in sicer v terminu od 8.11.2013 do 10.11.2013.


Prvi dan je potekal precej umirjeno. Udeleženci smo se zbrali na MFDPŠ, kjer nas je nagovoril dekan dr. Srečko Natek, kot tudi vodji projekta dr. Nada Trunk Širca ter dr. Valerij Dermol. Po nagovoru nam je predavala dr. Toyoko Sato, ki je doktorirala na Copenhagen Business School na Danskem. Področja njenega raziskovanja so podjetništvo, marketing, interdisciplinarne metode raziskovanja in mednarodno poslovanje. Predstavila nam je podjetnjištvo mladih v Evropi, katerega je opredelila predvsem na Dansko (ang: Youth Entrepreneurship in EU: Case of Denmark). Nato nam je predaval dr. Valerij Dermol, ki se ukvarja z marketingom in komunikacijo. Predstavil nam je socialno podjetništvo, kreativnost, ter kako se ustvarja poslovne ideje. Spraševali smo se, kaj pomeni biti ustvarjalen, kakšne so podjetne zamisli, kaj se pravzaprav dogaja v Sloveniji in tako dalje. Predstavil nam je tudi kaj pomeni biti družbeno motiviran posameznik, ter kaj socialno podjetništvo pravzaprav je. Po predavanju smo se odpravili v dom CŠOD Štrk, kjer smo se namestili in se kaj kmalu udeležili spoznavnega večera, ki ga je moderiral mag. Rado Pezdir.

Naslednji dan smo že navsezgodaj zjutraj pričeli s predavanjem mag. Bojane Tacer, ki je magistrirala iz področja psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V okviru predavanja smo spoznali tehnike razmišljanja dr. De Bona CoRT 1 in 4. Predstavila nam je kako hitro prihaja do sprememb na vseh področjih, kaj sta divergentno in konvergentno razmišljanje, kaj pravzaprav pomeni CoRT, ter kakšna je njegova razširjenost. CoRT je namreč metoda eksplicitnega učenja razmišljanja, strukturirana kot kurikulum. Njeni predavanji sta vključevali tudi delavnice iz katerih smo vsi udeleženci skušali odnesti kar največ znanja. S tem smo tudi poudarili pomen skupinskega dela.

Predaval nam je tudi dr. Antonio Jose Monteiro de Olivera, ki poučuje na univerzi Portucalense na Portugalskem. Ta nam je prikazal kako iz same ideje o produktu preidemo na izvedbo. Po njegovem predavanju nas je čakala tudi večerna diskusija na temo Izzivi Evropske unije: živeti, delati in ustvarjati, katero je tudi tokrat moderiral mag. Rado Pezdir.

Zadnji dan smo se ponovno udeležili predavanj. Tokrat nam je predaval mag. Rado Pezdir. Ta je magistriral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskuje ekonomsko filozofijo, zdravstveno ekonomiko, ekonomiko tranzicije in matematično ekonomijo. V prvem delu predavanja nam je predstavil ekonomijo kot filozofijo in kot realnost, temu pa je sledila delavnica.

Po zadnjem predavanju smo se odpravili nazaj v Celje, ter na poti domov izmenjali vtise o minulem vikendu. Vsi skupaj smo se odločili, da se udeležimo tudi druge izvedbe EU kampa, ki bo v marcu.

Darja Oražem, 4. R

slike: http://www.eupika.mfdps.si/si/galerija/3/Fotografije-EU-Kamp-


(Število obiskov: 60)
Dostopnost