Select Page

soboto, 11. novembra 2017, se bodo dijaki 3. A/IB udeležili državnega tekmovanja, ki bo potekalo v okviru mednarodnega programa Evrošola v Ljubljani.

Sestavni del programa tekmovanja bo spoznavanje tematik EU in institucij EU za dijake. Dodaten program bo organiziran tudi za spremljajoče mentorje. Tekmovanje bo potekalo od 9. do 17. ure.

Predviden program tekmovanja:

  • registracija in dodelitev spremljevalca ekipe,
  • otvoritev in pozdrav,
  • pisni test, ki ga rešuje 6 dijakov iz vsake ekipe,
  • začetek kroga 4 terenskih delavnic (ena izmed njih bo tudi ustni kviz, ki je del tekmovanja) po Ljubljani na temo aktivnega državljanstva in vrednot Evropske Unije, v teku delavnic bodo mladi gradili svoje kompetence, si ogledali državne institucije in Hišo Evropske unije,
  • skupna razglasitev rezultatov in zaključek.

Tekmovanje bo potekalo v dveh delih, in sicer:

  1. Prvi del – Test: 6 tekmovalcev iz posamezne ekipe bo najprej tekmovalo v TESTU ZNANJA O EU, ki bo trajal 30 minut. Test bo sestavljen iz 10 vprašanj in predstavlja 50 % končnega seštevka točk.
  2. Drugi del – Kviz: Ekipe iz cele Slovenije se bodo pomerile v KVIZU O EVROPSKI UNIJI, v katerem bodo lahko odgovarjale le z odgovoroma DA ali NE. Rezultat, ki ga ekipa doseže na kvizu, predstavlja 25 % končnega seštevka točk.

Literatura za pripravo na tekmovanje

Za pripravo na tekmovanje je pripravljeno posebno izobraževalno gradivo. Literatura je javno objavljena na spletni strani Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Pravila tekmovanja Evrošola 2017

Žirija na podlagi ocene ob prijavi v programa Evrošola 2017 oddanega izdelka oziroma avdiovizualne vsebine ter znanja, izkazanega na nacionalnem tekmovanju, izbere 7 najboljših ekip, ki bodo odpotovale na simulacijo Evropskega parlamenta »Evrošola 2017« v Strasbourgu.

Odhod avtobusa bo ob 7.30 uri izpred Gimnazije Ilirska Bistrica. Dijaki/inje malico vzamete od doma. Predviden prihod v Ilirsko Bistrico je ob 18.00 uri.

Gorazd Brne,
mentor programa Evrošola na Gimnaziji Ilirska Bistrica


Simulacija Evropskega parlamenta Evrošola je edinstvena priložnost, ki mladim med 16. in 18. letom omogoča, da neposredno izkusijo, kako evropska integracija deluje v praksi.


(Število obiskov: 26)
Dostopnost