Select Page

V tednu pred jesenskimi počitnicami so bile za dijake 3. letnikov programa gimnazija v okviru predmeta Aktivno državljanstvo (AKD) organizirane delavnice in dve ekskurziji. V aktivnosti smo bili vključeni dijaki ilirskobistriške in postojnske gimnazije.

Skupina dijakov se je udeležila ekskurzije v Bruselj, Luksemburg in Strasbourg, del dijakov pa se je v ponedeljek in sredo v šoli vključil v delavnice, v torek pa odšel na ekskurzijo v Ljubljano. Delavnice in ekskurziji sta povezovali dve osrednji temi – Sodelovanje v skupnosti ter Državljan/ka Slovenije in Evropske unije.

Tisti, ki nismo raziskovali tujine, smo v Ljubljani najprej obiskali Muslimanski kulturni center, kjer smo spoznali zgodovino islama in muslimanske skupnosti v Sloveniji, iskali podobnosti in razlike med tremi največjimi monoteističnimi religijami v svetu ter si dodobra ogledali celoten center. Nato smo odšli v poslopje Državnega zbora, kjer smo po predstavitvi ustanove spremljali sejo Državnega zbora. Ogledali smo si tudi dvorano Državnega sveta. Ekskurzijo smo zaključili v Hiši Evropske unije, kjer smo govorili o zgodovini EU in njenih institucijah, v interaktivnem multimedijskem centru Doživi Evropo pa smo spoznali, kako delujejo institucije EU in kako EU vpliva na njihovo vsakdanje življenje.

Dijaki 3. A, 3. B in 3. A/IB


(Število obiskov: 217)
Dostopnost