Select Page

Primorsko numizmatično društvo Ilirska Bistrica bo 70. obletnico vrnitve Primorske k matični domovini obeležilo z izdajo spominskih kovancev na državni proslavi septembra 2017. Pri oblikovanju kovancev so dali priložnost mladim in razpisali natečaj za oblikovanje spominskega kovanca “fičnika”, k sodelovanju na katerem so povabili vse osnovne šole občine Ilirska Bistrica in Gimnazijo Ilirska Bistrica. Na povabilo k sodelovanju na natečaju so se odzvale OŠ Toneta Tomšiča Knežak, OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica, OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica in Gimnazija Ilirska Bistrica.

Tričlanska komisija v sestavi ljubiteljski etnolog in oblikovalec Romeo Volk, zgodovinar Ivan Simčič in vodja numizmatične sekcije Primorskega numizmatičnega društva Svit Laris je izbrala motiv spomenika na Hribu svobode, ki ga je oblikoval dijak Gimnazije Ilirska Bistrica Blaž Dodič. Po obrazložitvi izbora s strani predsednika Primorskega numizmatičnega društva g. Vilija Gombača je komisija v predlogu kostnice videla veliko simbolike in nepopustljivosti, ki je krasila primorsko ljudstvo v času italijanske in nemške okupacije, spomenik pa predstavlja pomembno obeležje uporu in spominu na žrtve vojne v slovenskem merilu.

Blažu Dodiču, dijaku 4. letnika smeri tehnik računalništva, ob zmagi na natečaju za oblikovanje spominskega kovanca ob 70. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini, čestitamo! 

Kovanec “fičnik” in “belič” z motivom spomenika na Hribu svobode, ki ga je oblikoval dijak Gimnazije Ilirska Bistrica Blaž Dodič.

Spominski kovanec bo izdelan v najstarejši neprekinjeno delujoči kovnici na svetu Kremnici na Slovaškem. Tam bodo kovani “fičniki” in “beliči” v bronu in srebru v klasični tehniki odkovka, medtem ko bodo zlatniki, v kolikor bodo naročila, narejeni v laserski tehniki graviranja v slovenski Zlatarni Celje.

Vodstvo šole


(Število obiskov: 40)
Dostopnost