Select Page

V četrtek popoldne, 11. oktobra 2018, smo z dijaki 4. letnikov gimnazije, iz Ljubljane, poleteli proti Londonu. Na letališču London Stansted smo se že srečali z veliko količino potnikov, saj smo se dolgo časa prebijali do kontrole osebnih izkaznic. S kovčki v rokah smo se končno podali na enourno vožnjo z vlakom so centra mesta, nato hop na podzemno železnico in za vogal do našega hostla. V hostlu smo bili razporejeni po sobah s kar tronadstropnimi pogradi. Po uvodnem sestanku smo se sprehodili po bližnji ulici polni restavracij in trgovin, si nakupili vodo in hrano in že prvo noč opazili (pre)toplo vreme za London in ta čas.

V petek smo se po zajtrku odpravili na prve zunanje oglede. Prvi pogled nam je bil vsem znan iz razglednic: reka Temza, London Eye, Big Ben (žal v prenovi in je videti le uro L) in Westminstrska palača. Ogledali smo si še vhod v Westminstrsko opatijo in spomenike pomembnih zgodovinskih osebnosti, ki stojijo pred njo.

Zatem smo se v soncu odpravili do Downing Streeta in Trafalgarskega trga in se sprehodili po dolgi in vetrovni kraljevi ulici do Buckinghamske palače. Veličastno kraljičino domovanje s slavnim balkonom in spomenikom Viktoriji, je popestrila še menjava britanske kraljeve straže. Ves pomp okrog menjave traja kar eno uro. Pehotna garda oblečena v simpatične tradicionalne uniforme britanske vojske sledi četi bobnarjev, na koncu pa še menjava straže na konjih.

Sprehod po tipičnem angleškem parku nas je pripeljal do Piccadilly Circusa, kjer smo imeli prosto za kosilo (tipične ulične jedi ali kitajska četrt). Sledil je ogled enega najstarejših in največjih muzejev na svetu – Britanskega muzeja, kjer smo se podali po zbirkah najstarejše zgodovine (Partenon, Kamen iz Rosette, mumije, kip Ramzesa II…). Z dvonadstropnim avtobusom smo odšli do nočno razsvetljene Katedrale Sv. Pavla, od tam pa še v Tate Modern – muzej (preveč) moderne umetnosti v zanimivem poslopju stare elektrarne, na vrhu katere smo uživali v nočnem razgledu na mesto.

V soboto smo ob pogledu na utrdbo Tower s profesorico zgodovine ponovili zgodovino Londona in si ogledali njeno zunanjost in okolico. Z obzidja je bil odličen razgled na sodobno mesto, vključno na še eno londonsko ikono, na Tower Bridge.

Stopili smo na ničti Greenwiški poldnevnik, skozi park do ogleda Pomorskega muzeja in Elizabetine hiše in občudovali Cutty Sark (ladja, s katero so vozili čaj s Kitajske), kjer so celo snemali nek film.

Po kosilu smo imeli prosto na tržnici Camden, v predelu Londona, kjer se je rodila tudi Amy Winehouse. Natrpana z mladimi in turisti je privabljala s posebno tržnico, hrano z vsega sveta in kanalom, kjer je možno celo videti zapornice, ki dvigajo in spuščajo vodo.

Železniška postaja King’s Cross s peronom 9 ¾ iz filma Harry Potter je bila tudi oblegana z navdušenci Harryja, nakupili smo (si) darila v ‘njegovi’ trgovini. Za konec smo se potepali še po največji ulici za nakupe (Oxford Street).

Zadnji dan smo uredili vse formalnosti v hostlu in v značilnem oblačnem vremenu odšli do muzejev. Na zbirni točki smo lahko izbirali med več možnostmi: Muzej Viktorije in Alberta, Prirodoslovni muzej ali Muzej znanosti.

Največ nas je odšlo v Prirodoslovnega, ki je že od zunaj impozantna stavba, od znotraj pa pravljična. Čudili smo se dinozavrom, žuželkam, kamninam, dragim kamnom, meteoritom, silam, ki so oblikovale Zemljo… vse privlačno predstavljeno in podkrepljeno s predstavitvenimi inštalacijami.

V Muzeju znanosti pa smo spremljali znanstveni in tehnološki razvoj (prvi parni stroj in parna lokomotiva, modul Apolla 10, pripomočki našega doma…).

Skupina navdušencev nogometa pa si je v tem času ogledala Stamford bridge, stadion nogometnega kluba Chelsea.

Po ogledu muzejev in nogometnega stadiona smo se vrnili na ‘našo’ ulico, pokosili in na nabito polnem vlaku odšli na letališče. V Ljubljano smo prileteli z zamudo, a polni vtisov iz pestre britanske prestolnice.

NAJLEPŠA HVALA profesoricama Sonji Škrlj Počkaj in Mateji Kafol, ki sta nas (že predhodno) poučili o mestu, poskrbeli za celotno ekskurzijo in nas vodili skozi mesto!

Galerija slik

prof. Cvetka Bajec


(Število obiskov: 38)
Dostopnost