Select Page

Dijaki 2. in 3. letnika Gimnazije Ilirska Bistrica, ki sodelujemo v mednarodnem projektu Dobra šola za 21. stoletje, smo se od torka 7. maja do sobote 11. maja mudili na Madžarskem. Skupaj z dijaki drugih sodelujočih držav (Slovaške, Madžarske, Češke, Turčije in Poljske) smo predstavili svoj pogled na varovanje okolja ter pogoje za recikliranje na svoji šoli.

V torek zjutraj smo se v spremstvu prof. Jerneja Ekarja in prof. Klavdija Logarja odpeljali proti Madžarski. Naš prvi postanek je bil ob Blatnem jezeru, natančneje v mestu Siofok, kjer smo si ogledali največje jezero srednje Evrope. Sledila je vožnja mimo Budimpešte do naše ciljne točke – mesta Eger. Po namestitvi v hotelu smo bili že pošteno lačni zato smo se odpravili do bližnje restavracije.

Naslednje jutro smo se skupaj z drugimi dijaki z avtobusom odpeljali v tamkajšnjo srednjo šolo. Sledile so predstavitve »zelene šole« ter kosilo. Naša prva predstavitev je bilo poročilo o rezultatih ankete, ki smo jo izvedli na naši šoli. Ugotovili smo, da večina dijakov ločuje odpadke in se trudi skrbeti za naš planet vendar je kljub vsemu starejša generacija (3. in 4. letnik) uspešnejša. V drugem delu je bila tema okolju prijazna šola. Predstavili smo različne projekte s katerimi sodelujemo pri mednarodnih projektih, čistilne akcije, zbiranje papirja ter povedali, da se šola kljub svoji majhnosti trudi čim bolje skrbeti za okolje. Predvajali smo tudi kratek video, ki govori o posledicah onesnaževanja in degradacije okolja. Po kosilu nas je obiskal župan Egra. Pred odhodom v mesto smo na šolskem vrtu posadili drevo prijateljstva okrog njega pa je vsaka šola posadila svojo rožo. Torkovo druženje smo zaključili z večerjo v Palacsintavaru, kjer smo uživali v različnih palačinkah.

Video izdelek dijakov o posledicah onesnaževanja in degradaciji okolja

 

V četrtek smo po zajtrku odšli v astronomski muzej, kjer smo prisluhnili predavanju o okolju in opazovali različne eksperimente. Naučili smo se tudi madžarske pesmi Az A Szep in tradicionalnega plesa. Po kosilu je sledila delavnica, kjer smo iz plutovinastih zamaškov izdelali zastavo svoje države ter rože iz plastenke. Sledil je ogled filma v mestnem kinu ter večerja.

Petek je bil namenjen ogledu mesta. Sprehodili smo se čez Dobo square, si ogledali tamkajšnji grad in muzej marcipana. Po kosilu smo imeli nekaj prostega časa za nakup suvenirjev. Zvečer smo se s turističnim vlakcem odpeljali do Szepasszonyja, kjer so številne vinske kleti ter se po zadnji skupni večerji poslovili od drugih.

V soboto je sledila vožnja proti Ilirski Bistrici, ogledali pa smo si tudi živalski vrt v Budimpešti ter se zapeljali skozi mesto. Tako se je naša projektna izmenjava zaključila.

Galerija slik

Maja Kastelic, 2. A/IB

 


(Število obiskov: 39)
Dostopnost