Select Page

ZajtrkAktivistke KŠIB-a so v torek, 5. februarja 2013, na Gimnaziji Ilirska Bistrica promovirale zdrav zajtrk. Dijakom in dijakinjam so ponudile več vrst sadja, jogurt in kosmiče, pri tem pa poudarjale, zakaj je zdrav zajtrk pomemben in kako naj bi bil sestavljen. Pripravile so tudi svežo sadno kupo iz različnega sadja. Poleg tega smo se dijaki in dijakinje lahko preizkusili pri didaktični igri »kolo sreče«, kjer smo preverjali svoje poznavanje živil.

ZAKAJ JE ZDRAV ZAJTRK POMEMBEN?

Z razvojno psihološkega vidika izboljšuje kognitivne, spominske in aritmetične zmožnosti, zmožnost reševanja kompleksnih nalog ter vpliva na boljše razpoloženje. Skratka, izboljšuje zmožnost učenja.

S prehranskega vidika izboljša delovno storilnost, izboljša kakovost in količino dnevnega prehranskega vnosa, lajša vzdrževanje telesne teže (raven krvnega sladkorja ne niha) ter zmanjšuje tveganje pomanjkanja nekaterih pomembnih hranil (beljakovine, vlaknine, Ca, Fe, Mg, folna kislina, vitamini skupine B itd.).

KAKŠEN NAJ BI BIL ZDRAV ZAJTRK?

Zdrav zajtrk je sestavljen iz kompleksnih ogljikovih hidratov v kombinaciji z beljakovinskimi živili in dodatkom zelenjave ali sadja oziroma 100 % sadnega soka.

Dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica in KŠIB

Fotoarhiv Gimnazije Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 20)
Dostopnost