Select Page

zakulisnozivljenjeFotokrožek Gimnazije Ilirska Bistrica je v februarju v prostorih šole organiziral predavanje fotoreporterja Luke Dakskoblerja. Luka je s svojim delom v zadnjih dveh letih prišel v sam vrh slovenskega in tudi evropskega fotoreporterstva. Lani je za svoje izjemne dosežke prejel kar tri prestižne nagrade, eno na slovenskem natečaju Slovenia Press Photo ter dve na francoskem natečaju Nature Image Awards 2011. Ukvarja se predvsem z dokumentiranjem naravoslovnih oz. naravovarstvenih zgodb, med njimi pa so najbolj odmevne ribiške reportaže. To pa še zdaleč ni vse, saj se zanima tudi za fotoreporterstvo družbenih zgodb, kot so npr. terapevtski psi. Na njegovem obširnem predavanju smo si ogledali večino njegovih fotografij iz sveta znanih osebnosti, športnikov, terapevtskih psov, ljudi in dogajanja drugod po svetu, narave in še mnogo drugega. Poleg tega nas je seznanil tudi z zakulisjem svojega dela in življenja v vlogi fotografa. Povedal nam je zanimivo anekdoto, ki odlično ponazarja, s čim vse se fotograf sooča in kako to vpliva na njegove bližnje. Bil je namreč v Turčiji, kjer je dokumentiral življenje tamkajšnjih ribičev, ki ribarijo ponoči. Njegova mama mu je poslala SMS-sporočilo, v katerem mu je povedala, da je na Turčijo padla bomba in naj pazi nase. On pa ji je brez pomisleka odpisal samo: ”Sem že na poti!” Lahko si samo predstavljamo, v kakšnih skrbeh so bili njegovi domači …

Na predstavitvi sta se mu pridružili še psička Lyra in njena lastnica, katerih življenje je Luka lansko leto tudi dokumentiral. Lyra namreč sodeluje na pasjih tekmovanjih v frizbiju tako doma kot po svetu.

Fotokrožkarji smo bili nad predavanjem nadvse navdušeni, dobili smo veliko novih informacij in idej. Vsem prisotnim na predavanju se zahvaljujemo za obisk in upamo, da bo v bodoče še več takšnih srečanj.

Vir: http://www.fotodrustvo-kranj.si

Kristina Šlosar,

Fotokrožek Gimnazije Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 23)
Dostopnost