Select Page

Leta 2011 je minilo sto let odkar je znanstvenica Marie Curie prejela Nobelovo nagrado za kemijo, zato je bilo to leto proglašeno za mednarodno leto kemije. V ta namen je Slovenska znanstvena fundacija razpisala projekt »Molekula meseca«, vanj pa smo se vključili tudi dijaki oz. dijakinje Gimnazije Ilirska Bistrica.

Za vsak mesec v letu je bila razpisana ena molekula, naša naloga pa je bila, da si eno izberemo in jo podrobno proučimo. Ker smo sodelovali pri tem projektu, smo bili povabljeni na zaključni dogodek mednarodnega leta kemije, ki je potekal 26. januarja 2012 na mariborski univerzi.

Dogodka smo se udeležile Staša Frank, Anja Moran in Kristina Šlosar ter naša mentorica profesorica Andreja Marzi. Na proslavi so dijaki vsake srednje šole predstavili svojo molekulo – me smo predstavile molekulo vode. Ocenjevala nas je tudi strokovna komisija, ki je med vsemi predstavitvami izbrala najboljšo in jo nagradila. Naša molekula, in s tem tudi naša šola, pa je bila tista, ki je komisijo najbolj prepričala.

foto: Staša Frank, 2. A

 Kristina Šlosar, 2. A


(Število obiskov: 238)
Dostopnost