Select Page

Mesec kulture v občini Ilirska Bistrica tradicionalno obeležujemo že vrsto let. Kako pa se je vse skupaj razvilo? 22. januarja leta 1976 je tedanja Občinska kulturna skupnost na svečani seji, posvečeni 100-letnici rojstva pesnika Dragotina Ketteja, sprejela sklep, da se 19. januar, dan pesnikovega rojstva, razglasi za kulturni praznik Občine Ilirska Bistrica. Z željo, da se praznovanje kulturnega praznika obogati z več različnimi kulturnimi prireditvami, se je že v tretjem letu praznovanja izoblikoval prvi Mesec kulture. Prvo prireditev v Mesecu kulture so leta 1978 pripravili učenci osnovne šole iz Ilirske Bistrice v pesnikovi rojstni hiši na Premu.

V okviru letošnjega Meseca kulture v občini Ilirska Bistrica smo pripravili tudi ustvarjalni natečaj, katerega namen je ozaveščenost otrok in mladine o pomenu kulture v našem življenju. Hkrati pa želimo spodbuditi prešerno otroško in mladinsko domišljijo in ustvarjalnost. S svojimi izdelki bodo otroci in mladi predstavili svoj pogled na kulturo in njihovo razumevanje le-te. Učenke in učence osnovnih ter dijakinje in dijake srednjih šol ter vrtčeve otroke zato vabimo, da svoja razmišljanja izrazijo skozi likovno, literarno, foto ali video ustvarjanje.

Tema natečaja:

KAJ SE SKRIVA V BESEDI KULTURA?

S kakšnim izdelkom lahko sodelujete?

  • z likovnimi deli v katerikoli risarski, slikarski, grafični ali kombinirani tehniki (risba, slika, kolaž, grafika …),
  • s kakršnim koli literarnim delom (esej, zgodba, pesem, strip…),
  • s fotografijo,
  • z video vsebino poljubne dolžine (posnetek, animacija, TikTok …).

Kdo lahko sodeluje?

Na natečaju lahko sodelujejo učenke in učenci osnovnih ter dijakinje in dijaki srednjih šol ter vrtčevi otroci iz občine Ilirska Bistrica.

Natečaj lahko poteka pod mentorstvom, v okviru šole ali samoiniciativno s strani posameznika. Na natečaj se prijavlja posameznik s svojim lastnim prispevkom, lahko pa v okviru šole prispevke pošlje mentor. Izdelke, ki jih bodo otroci pripravili v vrtcu, pošlje mentor.

Sodelujete lahko tudi z izdelkom, ki ste ga že izdelali v okviru kateregakoli šolskega predmeta ali krožka in sovpada s temo natečaja (npr. spisom, ki ste ga napisali pri slovenščini, risbo, ustvarjeno pri likovni umetnosti, filmom, posnetim pri filmski vzgoji oz. gledališkem krožku ipd.).

Oddaja izdelkov:

Vaš izdelek pošljite na e-naslov info@tic-ilbistrica.si.

Rok oddaje je 28. februar 2022.

Ne pozabite zapisati vseh podatkov o avtorju dela – obvezno uporabite prijavnico.

Nagrade in podelitev nagrad:

V okviru šole, ki sodeluje na natečaju, bomo v mesecu marcu 2022 izžrebali 5 nagrajencev, ki bodo prejeli:

  • 1. in 2. mesto: DARILNI BON ZA ESCAPE CASTLE GRAD PREM (za 5 oseb)

Gre za igro z elementi ”Escape room”, ki vas preko aplikacije na tabličnem računalniku popelje med različne preizkušnje skozi bogato zgodovino gradu Prem.

  • 3.−5. mesto: PAKET PRAKTIČNIH NAGRAD

Najboljša dela bodo objavljena v spletni razstavi na naši spletni strani www.visitilirskabistrica.si pod rubriko ”DOGODKI”, v zavihku ”Mesec kulture”. Nagrajenci in njihova dela bodo prav tako objavljena na našem Facebook profilu Visit Ilirska Bistrica, nekaj del pa bomo objavili tudi na Instagram profilu @visitilirskabistrica. Nagrajence bomo o nagradi in prevzemu obvestili po elektronski pošti.

Organizator:

Organizator natečaja je TIC Ilirska Bistrica, Gregorčičeva cesta 2, 6250 Ilirska Bistrica.


(Število obiskov: 191)
Dostopnost