Select Page

V mesecu oktobru, ko obeležujemo SVETOVNI DAN OŽIVLJANJA, smo v okviru obveznih izbirnih vsebin in interesnih dejavnosti za 1. in 4. letnik gimnazijskega programa in programa tehnik računalništva izpeljali praktičen in teoretičen prikaz, kaj storiti ob nenadnem srčnem zastoju. V sodelovanju z reševalci iz ZD in RK Ilirska Bistrica ter s pomočjo bolničarjev smo dijakom predstavili, kako ravnati v primeru srčnega zastoja ali nezavesti.

Z bogatimi izkušnjami reševalcev, bolničarjev in zdravnice, z zanimivim predavanjem in pogovorom ter prikazom oživljanja, smo poskusili oživljati brez in z defibrilatorjem, naučili smo se, kaj pomeni klic na številko 112 in kaj moramo dispečerskemu centru povedati, da ne izgubljamo dragocenega časa s poškodovancem. Prav tako smo ponovili, kako nezavestnega postavimo v pravilni bočni položaj.

Veliki večini je takojšnja pomoč onemoglemu še vedno tabu ali nekaj kar v nas samih predstavlja stisko ali strah. Vendar se moramo zavedati, da je vsako nudenje prve pomoči tisto, ki rešuje življenja. Ne bojimo se in pristopimo!

V kolikor bi kdo želel opraviti malo daljše izobraževanje in postati bolničar reševalec ali samo opraviti tečaj prve pomoči se lahko kadarkoli obrne na prof. Marinko Gabriel.

Galerija slik

Marinka Gabriel, prof. ŠVZ in članica ekipe ZD in RK Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 29)
Dostopnost