Select Page

V ponedeljek, 11. junija, smo se dijaki 3. letnika programa tehnik računalništva odpravili na ekskurzijo v televizijsko hišo POP TV, Slovenski šolski muzej in Narodni muzej. Ob koncu dneva smo obiskali še slovenski parlament in spremljali redno sejo državnega zbora.

Na POP TV smo si ogledali prostore, še posebej tiste, v katerih se snemajo informativne oddaje (24ur, Svet, Preverjeno itd.). Ugotovili smo, da je to, kar se dogaja izza ekrana, popolnoma drugačno od na televiziji prikazanega. Veliko je raznih naprav, kablov in priprav, ki na televiziji nikoli niso vidni. Imeli smo tudi priložnost ogleda novega prostora oziroma scenske kulise za oddajo Preverjeno.

Nato smo šli v Slovenski šolski muzej, kjer smo si ogledali razstavo zvezkov iz preteklosti in se tudi udeležili učne ure bontona iz leta 1907. Pri tej uri se je jasno izražala razlika med poučevanjem nekoč in danes. Še posebej nenavadne so bile seveda kazni (klečanje na koruzi, sedenje na oslu itd.).

Druga skupina dijakov, ki je Slovenski šolski muzej že obiskala v osnovnošolskih letih, si je ogledala Narodni muzej.

Ob koncu dneva smo se odpravili še v slovenski parlament, kjer so nas po temeljitem pregledu sprejeli v stavbo. Pozdravila nas je ilirskobistriška poslanka ga. Kristina Valenčič, ki nam je na kratko obrazložila potek dogajanja v našem hramu demokracije in pomen ter smoter rednih sej. Po skupnem fotografiranju smo se potem takšne seje tudi sami udeležili kot opazovalci z balkona na vrhu glavnega prostora, kjer je predsednik vlade odgovarjal na vprašanja poslancev. Po ogledu seje je sledil povratek proti domu.

Dijaki smo bili nad videnim zelo navdušeni, saj smo pridobili veliko novega znanja o zgodovini, politiki in seveda za nas, tehnike računalništva, najbolj pomembni stroki – multimediji in uporabi le-te na najvišjem nivoju.

Martin Brlek, 3. R

Foto: Fotoarhiv Gimnazije Ilirska Bistrica


{becssg}slike_clanki/ekskurzija_12_06{/becssg}

 


(Število obiskov: 36)
Dostopnost