Select Page

Ponedeljek, 10. junij 2019, je bil za nas, dijake drugih letnikov gimnazijskega programa Gimnazije Ilirska Bistrica in Šolskega centra Postojna, čisto drugačen dan, saj smo se namreč v spremstvu razredničark Erike Gombač, Marinke Gabriel, Vlaste Milavec in profesorice biologije Cvetke Žagar odpravili na tridnevno ekskurzijo v avstrijsko prestolno mesto Dunaj.

V zgodnjih jutranjih urah smo se dijaki iz Ilirske Bistrice ter profesorica Erika Gombač zbrali pred Osnovno šolo Antona Žnidaršiča in odrinili proti Postojni. Na avtobusni postaji so nas že čakali postojnski dijaki in pot smo nadaljevali proti Dunaju. Na poti smo uredili vse potrebno v zvezi z dejavnostmi, nagovorili pa sta nas tudi naši vodički za tri dni gospe Sofija Mardjonovič in Zdenka Komapre. Na poti do cilja smo naredili dva krajša postanka. Ko pa smo se mestu že zelo približali, smo poslušali še vodičkino krajšo predstavitev o Avstriji.

Ko smo se pripeljali v mesto, smo najprej naredili orientacijsko krožno vožnjo po mestu, in sicer po poti, na kateri smo lahko ob vodičkinih besedah občudovali znamenitosti Dunaja. Videli smo Dunajsko opero, spomenik posvečen Mariji Tereziji, umetnostnozgodovinski in naravoslovni muzej, nekdanjo zimsko cesarsko rezidenco Hofburg, številna evropska veleposlaništva, parlament ter mnogo drugega. Nato smo si pobliže ogledali dvorec Belvedere in njegove vrtove, potem pa se zapeljali do središča mesta, kjer smo si najprej ogledali palačo Hofburg in spoznali nekaj njene zgodovine. Ogledali smo si tudi Avguštinsko kapelo ter se sprehodili do največje nakupovalne ulice, kjer stoji cerkev sv. Štefana, ki smo si jo tudi ogledali. Sledilo je nekaj prostega časa, tudi za okušanje avstrijske kulinarike, slastne sacher torte in dunajskega zrezka ter drugih dobrot. Sledil je ogled grobnice pod Kapucinsko kapelo, kjer so shranjeni sarkofagi habsburške rodbine. Po tem ogledu nas je čakalo še nekaj prostega časa, na koncu pa le še pot do hotela Cryston, kjer smo preživeli naslednji dve noči. V hotelu nas je pričakala večerja – goveja juha, svinjina v gobovi omaki s testeninami oziroma rižem ter marmorni kolač s čokoladnim prelivom. Po večerji smo lahko nekaj časa preživeli na bližnjem igrišču, nato pa smo se odpravili spat.

Hladne jutranje ure naslednjega dne so bile kot nalašč za zajtrk ter krajši sprehod do bližnje trgovine, kjer smo obnovili naše zaloge s hrano ter hladno vodo. Avtobus nas je nato zapeljal do dunajskega tehniškega muzeja, kjer smo si lahko ogledali različne zbirke – Vsakdanje življenje, Glasbila, Media, Težka industrija, Energija, Premikanje, Narava in zdravje itd. Po ogledu muzeja smo se sprehodili proti nekdanji poletni rezidenci Habsburžanov, dvorca Schönbrunn, katerega vrtove smo si najprej ogledali ter pred Neptunovim vodnjakom posneli tudi nekaj skupinskih fotografij. Sledil je ogled najstarejšega stalno delujočega živalskega vrta iz leta 1753, ki nas je navdušil s svojo raznoliko vsebnostjo različnih živali. Po končanem sprehodu mimo različnih živali je sledil ogled nekaterih izmed soban, ki so na ogled v dvorcu ter so služile predvsem prebivanju in sprejemanju gostov Elizabete Bavarske in njenega moža Franca Jožefa. Ko smo se razgledali po vseh prostorih, je sledil ogled bližnjega muzeja kočij Habsburžanov, v katerem je razstavljenih le nekaj primerkov šestinpetdesetih ohranjenih izmed sto šestinpetdestih kočij, ki so bile nekdaj v uporabi na dvoru. Dejavnosti smo nadaljevali s kratko vožnjo do najbolj znanega dela arhitekta Hundertwasserja – stavbe, zgrajene v 70-ih letih prejšnjega stoletja in »preoblečene« v letih 1982/1983, ki očara po raznolikosti barv in oblik. Tu smo se lahko sprehodili po različnih trgovinicah in se nato odpravili nazaj proti našem hotelu, kjer nas je čakala večerja – juha, pečen piščanec s prilogo ter značilni dunajski jabolčni zavitek.

Naš tretji in tudi zadnji dan se je začel, kot pričakovano, z bujenjem. Sledil je zajtrk, potem pa še zbiranje v recepciji in odhod na avtobus. Najprej smo se odpeljali proti prestolnici Koroške Celovcu, na poti do katerega smo si ogledali grad Velika Ojstrica, vojvodski prestol na Gosposvetskem polju, na koncu pa smo se zapeljali še do Deželne hiše Celovec, kjer smo si ogledali Veliko in Malo dvorano grbov, knežji kamen ter druge dvorane. Sprehodili smo se tudi skozi mestno središče in si ogledali novi in stari mestni trg, cerkev sv. Egidija ter nekatere druge znamenitosti. Po ogledu idiličnega koroškega mest nas je avtobus zapeljal do Otoka, kjer smo si ogledali majhno in veliko cerkev Marie Wörth ter se odpravili do mesteca Vrba, kjer smo imeli čas za zadnjo večerjo ekskurzije.

Do konca nas je ločila le še vožnja proti domačim krajem. Utrujeni in polni novih doživetij smo se domov vrnili v poznih večernih urah. Bilo nam je lepo in ekskurzijo bomo za vedo hranili v lepem spominu.

Galerija slik (foto: Gašper Kastelic)

Jan Kastelic, 2. A/IB


(Število obiskov: 2)