Select Page

9. maja praznujemo dan Evrope, dan miru in enotnosti v Evropi, ko obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je tega dne leta 1950 v Parizu v svojem govoru predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope.

V namen praznovanja dneva Evrope bomo na Gimnaziji Ilirska Bistrica v okviru mednarodnega programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) v četrtek, 5. maja 2022, od 12.45 do 13.45 organizirali razpravo na temo evropskega zelenega dogovora kot ene izmed evropskih politik in vpliva vojne v Ukrajini na zeleni prehod. Kot član Odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja ter nadomestni član Odbora za regionalni razvoj bo gost razprave evropski poslanec Franc Bogovič.

Cilj razprave je posredovanje predlogov dijakov Gimnazije Ilirska Bistrica na temo evropskega zelenega dogovora in vpliva vojne v Ukrajini na zeleni prehod poslancem Evropskega parlamenta ter poglobitev znanja s področja evropske politike, o kateri bo tekla razprava.

Razprava je namenjena dijakom 2. in 3. letnika programov gimnazije in tehnika računalništva, ki bodo v razpravi sodelovali kombinirano, in sicer bodo dijaki 2. letnika gimnazijskega programa in programa tehnik računalništva v razpravi sodelovali v živo iz sejne dvorane ŠC Postojna (po dejavnostih dneva prometne vzgoje), dijaki 3. letnika gimnazijskega programa bodo razpravo spremljali iz šole v naravi na Debelem rtiču, dijaki 3. letnika programa tehnik računalništva pa bodo razpravo spremljali iz svoje matične učilnice (učilnica št. 6). Na daljavo preko aplikacije Zoom se bo v razpravo vključil tudi glavni govorec, evropski poslanec Franc Bogovič.

Program razprave:

– uvodni nagovor mentorja programa EPAS na Gimnaziji Ilirska Bistrica Gorazda Brneta
– uvodni govor evroposlanca Franca Bogoviča na temo vpliva vojne v Ukrajini na zeleni prehod
– predlogi dijakov Gimnazije Ilirska Bistrica na temo vpliva vojne v Ukrajini na zeleni prehod
– komentar evroposlanca Franca Bogoviča na predloge
– vprašanja dijakov Gimnazije Ilirska Bistrica in odgovori evroposlanca Franca Bogoviča na vprašanja
– zaključna beseda evroposlanca Franca Bogoviča
– zaključna beseda mentorja programa EPAS na Gimnaziji Ilirska Bistrica Gorazda Brneta

Razpored s spremljevalci:

UraOddelekUčilnica/prostorSpremljevalec/ka
12.45–13.452. A/IBsejna dvorana ŠC PostojnaNejc Konjevič, Gorazd Brne
12.45–13.452. R/IBsejna dvorana ŠC PostojnaNejc Konjevič, Gorazd Brne
12.45–13.453. A/IBšola v naravi na Debelem rtičuAriana Jurca, Mihaela Stražišar, Danijela Horvat
12.45–13.453. R/IBučilnica št. 6Klavdij Logar, Vinko Zbačnik

Vodstvo šole


(Število obiskov: 144)
Dostopnost