Select Page

Dijaki 2. letnika programa tehnik računalništva so imeli v ponedeljek, 24. 10. 2022, naravoslovni dan na temo Sončevega mrka. Tema je sovpadala z dogodkom naslednjega dne, saj je bil v torek, 25. 10. 2022, delni mrk viden tudi v Sloveniji. 

Sončev mrk nastane, ko se Sonce, Luna in Zemlja navidezno poravnajo na premico, Luna pa je med Zemljo in Soncem. Sončevi mrki so lahko delni, kar pomeni, da Luna zakrije le del Sonca, in popolni, ko Luna za nekaj minut zakrije celotno Sonce. Naslednji popolni mrk bo v Sloveniji viden šele leta 2081. 

MP2 cl2 mrk 1920px

Z dijaki smo se dobili ob 8. uri. Preko videokonferenčnega okolja Zoom smo se povezali z dr. Tomažem Zwittrom, astronomom in profesorjem s Fakultete za matematiko in fiziko, ki nam je predstavil, kako mrk nastane, kako ga opazujemo, kako pogosti so mrki, povedal nam je, kje in kdaj bodo vidni prihodnji. Dijaki so se nato razdelili v dve skupini. Člani prve skupine so izdelovali model luninega in sončevega mrka, izdelana sta bila plakata na temo sončevega in luninega mrka, pripravili pa so tudi kratek kviz o naučenem. Druga skupina je s prof. Klavdijem Logarjem izdelovala računalniško animacijo mrka. Po končanih delavnicah sta se skupini ponovno združili in dijaki so predstavili opravljeno delo. V torek, 25. oktobra, bi morali mrk tudi opazovati, vendar so nam to preprečili dež in oblaki. Kljub temu je naravoslovni dan dobro uspel in smo se z aktivnostmi naučili marsikaj novega. 

Tjaša Ažnik, koordinatorka naravoslovnega dne


(Število obiskov: 246)
Dostopnost