Select Page

Verjetno ste že slišali za dr. Jureta Kneza, soustanovitelja in večinskega lastnika podjetja Dewesoft v Trbovljah, ki se ukvarja z visokotehnološkimi merilnimi sistemi. Zaradi njegove želje po deljenju znanja in izkušenj ter nudenju pomoči mladim podjetnikom pa se je rodil inkubator Katapult raj za mlade inženirje.

V sklopu obveznih izbirnih vsebin so si dijaki programa tehnik računalništva Gimnazije Ilirska Bistrica v Trbovljah ogledali dva primera dobre podjetniške prakse. Od blizu so spoznali delovanje podjetja Dewesoft in inkubatorja Katapult. Petra Škarja, avtorica številnih knjižnih uspešnic in kreatorka vsebin na Katapultu, je že pred ekskurzijo dijakov obiskala našo srednjo šolo in predstavila delovanje Dewesofta in Katapulta.

Dijaki so izvedeli, da v podjetju radi sodelujejo s tehničnimi in z drugimi podjetnimi šolami. Podjetništvo je namreč vrlina, ki jo je potrebno spodbujati že v šolskih klopeh. Čeprav posameznik sam morda ne postane podjetnik, se na tej poti lahko nauči podjetnih prijemov, ki prinesejo veliko dodano vrednost podjetju, v katerem dela, dejavnosti, ki jo opravlja. V času od obiska vodje do obiska Trbovelj so morali dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica pripraviti svoje podjetniške ideje. Dve skupini sta se odločili in opravili intervju: ena skupina se je odločila za pogovor s programerji, druga pa za pogovor z dr. Juretom Knezom. Video pogovora si lahko ogledate na spletni strani šole Gimnazije Ilirska Bistrica.

Ker je na naši srednji šoli veliko glasbeno nadarjenih dijakov, se brez glasbene spremljave niso odpravili na obisk. Dr. Jure Knez je glasbenike pospremil z besedami: “Veš kaj, kar povej jim – če bodo tu nekaj ur, pa naj nam potem eno zaigrajo!”. Tako so bili dijaki prvi obiskovalci, ki so poskrbeli za glasbeni uvod. Pri tem so se zabavali tudi zaposleni v podjetju. V podjetniškem inkubatorju Katapult so dijaki predstavili svoje ideje, ki so jih morali razviti v relativno kratkem času. Določili so tudi zmagovalno idejo, ki je bila nagrajena.

Dijaki so se iz Trbovelj vrnili motivirani. Primerjali so Trbovlje in Ilirsko Bistrico. Če je tam gospodu Knezu in Andreju Orožnu, soustanovitelju, uspelo razviti veliko mednarodno podjetje, je mogoče, da to uspe tudi nekomu v Ilirski Bistrici. Dijaki se veselijo ponovnega sodelovanja s podjetniškim inkubatorjem Katapult in njihove  pomoči pri razvoju inovativnih produktov naših dijakov.

Galerija slik

Nejc Konjevič


(Število obiskov: 365)
Dostopnost