Select Page
Zelena pentlja simbolizira in opominja na pomembnost duševnega zdravja.

Z namenom ozaveščanja o problemih, vezanih na duševno zdravje, pa tudi z namenom promocije duševnega zdravja, vsako leto 10. oktobra obeležujemo Svetovni dan duševnega zdravja. Prvič so ga na pobudo Svetovne federacije za duševno zdravje praznovali leta 1992.

Na Gimnaziji Ilirska Bistrica so dijaki 2. in 3. letnika gimnazijskega programa Svetovni dan duševnega zdravja obeležili z izdelavo plakatov, ki z vidika psihologije in sociologije spregovorijo o duševnem zdravju in boleznih. Plakate so dijaki pod mentorstvom učiteljice psihologije Mihaele Stražišar in učitelja sociologije Gorazda Brneta izdelovali v okviru projekta Podjetnost v gimnaziji – PODVIG, ki poteka od leta 2018 do leta 2022 pod okriljem Zavoda RS za Šolstvo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskega socialnega sklada.

Na plakatih, ki so razstavljeni v prostorih Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica, so s psihološkega vidika obravnavana vprašanja, kot so: Kaj so duševne bolezni? Katere duševne bolezni poznamo? Kako jih zdravimo? Kako ravnati, ko se znajdemo v duševni stiski? Kako pomagati osebi v duševni stiski? Kako ohraniti duševno zdravje? Z vidika sociologije pa izdelki dijakov problematizirajo opredelitev zdravja (težave z opredeljevanjem zdravja in bolezni, družbeno-kulturna pogojenost pojmovanja zdravja in bolezni), družbeno vlogo medicine in medikalizacijo (razvoj znanstvene medicine in medicinski pogled na zdravje in bolezen, družbena vloga medicine in medikalizacija) ter družbene neenakosti, zdravje in bolezen (javni zdravstveni sistemi, individualizacija odgovornosti za zdravje, zdravje kot socialnoekonomska kategorija).

Galerija slik

Mentorja: Mihaela Stražišar in Gorazd Brne

Projekt PODVIG poteka od leta 2018 do leta 2022 pod okriljem Zavoda RS za Šolstvo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskega socialnega sklada.

(Število obiskov: 29)
Dostopnost