Select Page

V namen obeležitve dneva Evrope, ki ga praznujemo 9. maja, smo na Gimnaziji Ilirska Bistrica v okviru mednarodnega programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) in v okviru projekta Podjetnost v gimnaziji (PODVIG) v četrtek, 5. maja 2022, organizirali razpravo na temo evropskega zelenega dogovora kot ene izmed evropskih politik in vpliva vojne v Ukrajini na zeleni prehod. Kot član Odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja ter nadomestni član Odbora za regionalni razvoj se nam je kot gost razprave pridružil evropski poslanec Franc Bogovič.

Razpravo smo pričeli s himno Evropske unije, kateri je sledil nagovor mentorja projekta EPAS na Gimnaziji Ilirska Bistrica Gorazda Brneta. Nekaj uvodnih besed nam je nato namenil gost razprave evropski poslanec Franc Bogovič. Po uvodnem delu so razmisleke in predloge dijakov naše šole predstavila Blaž Strle, dijak 2. letnika gimnazije, in Edina Arslanović, dijakinja 3. letnika tehnika računalništva. Predloge, ki jih je pripravil Matic Dovgan, dijak 3. letnika gimnazije, pa je predstavil Gorazd Brne, saj se dijaki 3. letnika gimnazije, za katere je bilo predvideno, da bodo razpravo spremljali na daljavo z Debelega rtiča, kjer so bili na naravoslovno-družboslovno-športnem taboru, zaradi težav z internetno povezavo razprave niso mogli udeležiti. Dijaki so pripravili zanimive predloge, jih korektno predstavili in vzorno zastopali barve naše šole. Po koncu predstavitev je komentar na razmisleke in predloge dijakov podal Franc Bogovič, ki je zelo natančno opredelil izzive in nakazal njihove rešitve. Poleg predlogov so dijaki evropskemu poslancu zastavili tudi vprašanja v zvezi s temo razprave, na katera so dobili izčrpne odgovore.

Cilj razprave je bil posredovanje predlogov dijakov Gimnazije Ilirska Bistrica na temo evropskega zelenega dogovora in vpliva vojne v Ukrajini na zeleni prehod poslancu Evropskega parlamenta. Dijaki so z razpravo poglobili znanje s področja evropske politike, o kateri je tekla beseda, ter dobili vpogled v razsežnosti aktualne vojne v Ukrajini in njenega vpliva na zeleni prehod.

Galerija slik

Gorazd Brne,
mentor programa EPAS na Gimnaziji Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 143)
Dostopnost