Select Page

Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru prireja nagradni natečaj za dijakinje in dijake v pisanju filozofskega eseja na temo »Kako misliti pandemijo: filozofija v času virusa«.

Namen natečaja je spodbuditi filozofsko razmišljanje in izražanje med srednješolsko populacijo, zato se pričakujejo prispevki, ki bodo s filozofskimi orodji problematizirali etične, epistemološke, znanstvene in druge aspekte vpliva pandemije na človeka, družbo in svet. Nekaj vprašanj, ki so lahko v pomoč pri zapisu filozofske razprave, je navedenih spodaj.*

Zadnji rok za oddajo eseja v dolžini od 1000 do 2000 besed je 27. februar 2022, šteje konec dneva.

Dijakinje in dijaki, ki bi sodelovali na natečaju, pošljite svoje izdelke na gimnazija.ilb@scpo.si. Poslani izdelki naj vsebujejo naslednje podatke dijakinje ali dijaka: ime, priimek, bančno številko (TRR) in kopijo dijaške izkaznice.

Razpisani nagradni sklad natečaja je naslednji:

1. nagrada v višini 300 evrov,

2. nagrada v višini 200 evrov,

3. nagrada v višini 100 evrov.

Natečajna komisija bo sestavljena iz članic in članov Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru, ki so: dr. Boris Vezjak, dr. Janez Bregant, dr. Smiljana Gartner in Niko Šetar, mag. Imena prejemnic in prejemnikov nagrad bodo javno sporočena na straneh Filozofske fakultete v Mariboru in Facebook strani Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru v roku enega meseca po njegovem zaključku. Oddelek si pridržuje pravico do javne objave vseh treh esejev.

Prisrčno vabljeni k sodelovanju!


* Člankov in knjig na temo filozofskih premislekov o aktualni epidemiji je že kar nekaj in jih ne bomo navajali, ker dijakinje in dijake ne želimo omejevati na ta način, dovoljujemo pa si našteti nekaj možnih izhodišč za razpravo v eseju, ki seveda nikakor niso edina: kako je epidemija spremenila nas, naše odnose z drugimi in našo skupnost? Je v ljudeh prebudila dobro ali slabo plat značaja? Kaj sploh lahko v aktualnem dezinformacijskem kaosu vemo, komu lahko zaupamo? Kdo so spoznavne avtoritete, kako jih prepoznamo? Kaj lahko kot posamezniki v epidemiji storimo in kaj od tega smo dolžni storiti? Kako naj se razrešujejo konflikti med različnimi pravicami, dobrinami oziroma vrednotami? Je bilo breme boja z epidemijo pravično porazdeljeno med generacijami? Kakšna prihodnost se nam obeta po koncu epidemije, svetlejša ali mračnejša?


(Število obiskov: 140)
Dostopnost