Select Page

YRoNS (Young Researchers of Natural Sciences) je mednarodna konferenca mladih naravoslovcev. Na njej sodelujejo dijaki iz Madžarske, Nemčije, Indije, Francije, Norveške, Nizozemske in Slovenije. Vsako leto konferenco organizira druga država. Žal je tudi letošnja potekala virtualno. Tema tridnevne konference, ki je potekala v začetku aprila, je bila The science cinema, Short movies about exciting experiments.

Dijakinje in dijaki 1. letnika, Neja Samsa, Ema Hrovatin, Lana Batista, Simon Bradač, Matic Barbiš in Blaž Boštjanič, so zastopali našo gimnazijo z dvema naravoslovnima projektoma, Chemical view of pyrotechnics in Hydrogen – the carbon-free energy source of the future. Program srečanja, na katerem je sodelovalo več kot 90 dijakov, so obogatila strokovna predavanja priznanih znanstvenikov, ki so z zanimanjem prisluhnili tudi predstavitvam dijakov.

Tovrstna srečanja so za dijake izjemnega pomena. Izmenjujejo si izkušnje na področju raziskovanja, razvijajo jezikovne in medkulturne kompetence ter spoznavajo kulturo, zgodovino in življenje držav sodelujočih.

Ob koncu srečanja pa smo, tako kot že dve leti, zaželeli le eno – da bi se naslednje leto lahko spet srečali v živo.

mentorica: Magdalena Klasinc, prof. kem.


15. SREČANJE YRoNS

Med 5. in 7. aprilom 2022 so v popoldanskem času potekale aktivnosti dogodka YRoNS, ki smo se jih udeležile tudi dijakinje oddelka 1.A Gimnazije Ilirska Bistrica. Letos je bil dogodek zastavljen malo drugače kot običajno, saj je mednarodno srečanje potekalo preko platforme Zoom.

YRoNS je znanstveni študentski projekt, ki ga je leta 2007 oblikoval Istvan Sandor, namestnik ravnatelja ter učitelj biologije in kemije na Eotvos Jozsef Gimnazium v Budimpešti. YRoNS ponuja študentom od 14. do 18. leta možnost, da z govornimi videopredstavitvami na konferenci seznanjajo druge dijake iz različnih držav o svojih naravoslovno-kemijskih raziskovalnih projektih. Letos je v tem projektu sodelovalo 19 skupin iz 7 držav, slovenske barve pa je poleg idrijske gimnazije predstavljal tudi Šolski center Postojna z 12 dijaki. Dogodek so povezovali indijski dijaki, njihovi učitelji in ustanoviteljica Amity University.

V treh dneh se je zvrstilo veliko zanimivih kemijsko obarvanih videov. Dijakinje Neja, Ema in Lana smo letos predstavile video z naslovom A chemical view of pyrotechnicKemijski pogled na pirotehniko. Prav tako smo imeli priložnost opazovati poskuse z lava svetilko, igrače iz smeti, užitne bleščice, spremljali smo ugotovitve o sublimaciji, ukradeni bageti, neprebojnem jopiču z nenewtonsko tekočino, o tem, kako lahko uporabimo barve za prepoznavanje kemikalij.

V dobri uri smo lahko spoznali tudi indijsko tradicijo in slišali veliko pozitivnih zgodb, komentarjev in nasvetov, ki jih bomo upoštevali pri naših raziskovalnih dejavnostih tudi v prihodnje. Upamo, da se drugo leto ponovno srečamo – ne le virtualno, temveč tudi v živo.

Neja Samsa, 1. A/IB


YRoNS 2022

V torek, 5. aprila, smo se udeležili mednarodnega znanstvenega srečanja o kemijskih eksperimentih, v katerega je vključenih sedem različnih držav (Nizozemska, Indija, Norveška, Nemčija, Madžarska, Francija in Slovenija). Gostitelji letošnjega srečanja so bili Indijci, ki so nam na kratko predstavili njihovo kulturo. Poleg tega smo lahko udeleženci spremljali različne zanimive poskuse, kot je bil poskus Norvežanov, povezan z uporabo barv, ki nam pomagajo prepoznati kemikalije. Indijci so s svojimi kemijskimi poskusi prikazali različne reakcije: slonova zobna pasta, lavina svetilka (lava lamp). Francozi so znanost uporabili, da so ugotovili, kdo je ukradel bageto. Mi smo v izdelavo projekta o dokazovanju in pridobivanju vodika vložili veliko dela in med raziskovanjem smo se veliko novega naučili. Zadovoljni smo, da smo se lahko udeležili tega srečanja. Upamo, da bomo lahko sodelovali tudi naslednja leta in da bo srečanje, ki je letos zaradi razmer potekalo preko spleta, v naslednjih letih steklo v živo. Zahvaljujemo se tudi profesorici Magdaleni Klasinc, ki nam je omogočila sodelovanje na srečanju.

Simon Bradač, Blaž Boštjančič, Matic Barbiš, 1. A/IB(Število obiskov: 193)
Dostopnost