Select Page

ApeliMednarodna nevladna organizacija Amnesty International si že vrsto let prizadeva za spoštovanje človekovih pravic po vsem svetu. S svojimi kampanjami širi splošno osveščenost o človekovih pravicah ter svetovno javnost opozarja na njihove kršitve. Vsako leto organizira mednarodni Maraton pisanja apelov in s tem obeleži 10. december, dan človekovih pravic. V pismih se namreč sodelujoči zavzemajo za posameznike ali skupine, ki so jim kršene človekove pravice, in pozivajo vlade različnih držav k ukrepanju.

Na Maratonu pisanja apelov, ki je potekal med 3. in 18. decembrom 2012, je že drugo leto zapored sodelovala tudi Gimnazija Ilirska Bistrica. Dijaki 3. letnika smo pod mentorstvom profesorice Romane Štajnrajh apele pisali v angleškem jeziku. Skupaj z dijaki Šolskega centra Postojna smo v tem času napisali kar 154 apelov, ki smo jih naslovili na vlade Kitajske, Egipta, Libije, Nigerije, Sudana, Irana, Belorusije, Romunije in Dominikanske republike. Dijaki 3. letnika programa tehnik računalništva pa so posneli tudi fotografijo s sloganom ”Clean up the Bodo oil spills”, ki se zavzema za odpravljanje posledic ekološke katastrofe v Nigeriji. Fotografija bo objavljena na svetovnem spletu.

Leta 2011, ko se je naša šola prvič pridružila pisanju apelov, je Amnesty International v desetih dneh Maratona zbral kar 1,3 milijona apelov iz 78 držav z vsega sveta. S pismi smo dosegli pozitivne spremembe, med drugim so zaradi apelov v Azerbajdžanu iz zapora izpustili študenta, ki je bil obsojen na dve leti in pol zaporne kazni samo zato, ker je na spletnem portalu Facebook objavil svoje kritično mnenje o predsedniku države.

Upamo, da bodo tudi letošnji apeli prinesli pozitivne spremembe in hkrati pripomogli k spoštovanju človekovih pravic po vsem svetu. Z majhnimi dejanji lahko storimo veliko in z nekaj besedami lahko spreminjamo življenja.

Kristina Šlosar, 3. A

Fotoarhiv Gimnazije Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 32)
Dostopnost