Select Page

magallelanLe kdo ne pozna Krištofa Kolumba in Magellana? Vsi vemo, da sta ona dva in njima podobni odkrili Ameriko, obpluli svet, iskali pomorske poti itd.

No, dijaki drugega letnika gimnazije smo v četrtek in petek, 19. in 20. aprila, svoje znanje o geografskih odkritjih razširili in poglobili, saj smo imeli na to temo projektni dan.

Že predhodno smo se razdelili v štiri skupine. Nekaj dijakov se je osredotočilo bolj na denar, učili so se o ekonomiji, borzah in nam razložili pojem inflacije, tako da smo ga razumeli vsi. Pripravili so nam tudi zanimivo debato na temo geografskih odkritij, in sicer je beseda tekla o pozitivnih in negativnih vidikih geografskih odkritij.

Naslednja skupina je pri kemiji ugotavljala, kdaj in kje so bili odkriti elementi v periodnem sistemu, in naslednji dan pri geografiji raziskovala rudna bogastva držav novega sveta. Ugotovitve so nam seveda predstavili.

Pri profesorici biologije smo proučevali tujerodne invazivne rastline v Sloveniji in nato ugotovitve predstavili sošolcem. Ker smo bili pridni in nam je ostalo dovolj časa, smo očistili še akvarij zlatim ribicam, ki so, mimogrede, tudi tujerodna vrsta.

Ostali dijaki pa so v prvem delu s profesorjem fizike bolj podrobno pregledali naprave, ki so jih uporabljali pri odkrivanju sveta in merjenju geografske širine in dolžine, torej sekstant, astrolab itd., pozneje pa tudi s profesorico psihologije naredili raziskavo o stereotipih o ljudeh po svetu. Pričakovano so ugotovili, da imamo o Evropejcih, torej nas, najboljše mnenje.

Projektni dan je odlično uspel in dijaki smo bili zelo zadovoljni, saj smo na zabaven način razširili svoje znanje.

 

Foto: Fotoarhiv Gimnazije Ilirska Bistrica

Ines Šestan, 2. A


(Število obiskov: 23)
Dostopnost