Select Page

Šola v naravi je bivanje v naravi, ki nam pokaže, kako kvalitetno preživeti prosti čas, kako poskrbeti za naravo in kako živeti v njej.

Na naši šoli smo tudi letos organizirali letno šolo v naravi. Namenjena je dijakom drugih letnikov gimnazije. Poteka kot projektni teden, ki vključuje šport, tematsko okoljsko vzgojo, naravoslovje, zgodovino, preživetje v naravi; omogoča pa tudi doživljajsko učenje in aktivnosti na prostem. V okviru šole v naravi so naši dijaki obiskali že različne kraje po Sloveniji. Bili smo v Gorenju pod Roglo, v Planici, v Radencih na Kolpi, v Radencih in v Murski Soboti. Na vse kraje, ki smo jih obiskali, nas vežejo lepi spomini in upamo, da se v njih še kdaj vrnemo. Program šole v naravi pripravimo skupaj z vodjo in pedagoškimi delavci, zaposleni v CŠOD. Profesorji športne vzgoje večkrat pomagamo pri izvedbi programa, razredniki spremljajo dijake, vsi skupaj pa skrbimo za prijetno vzdušje.

Letošnjo šolo v naravi smo organizirali v Planici. Nastanjeni smo bili v domu CŠOD Planica. Čudovita mirna okolica, lepa narava, dobri pogoji bivanja, prijazno osebje so bili razlog, da smo se tam počutili kot doma. Izkoristili smo priložnost, ki nam jo je ta teden ponujala narava s celodnevnim gibanjem na svežem zraku in spoznavanjem okolice.

Ogledali smo si planiške skakalnice in se povzpeli na njih. Izvedeli veliko o zgodovini smučarskih skokov, si imeli priložnost ogledati tudi trening smučarskih skakalcev.

S kolesi smo se v gosjem redu odpeljali po kolesarski poti v Kranjsko Goro in vse do Martuljka ter se povzpeli do prvega Martuljškega slapa. Vztrajno vrtenje pedal nas je pripeljalo tudi do italijanske meje.

V snežnem tunelu smo se preizkusili v smučarskem teku. Ja, v Planici lahko tečemo na smučah prav vsak dan v letu. To omogoča notranja tekaška proga, ki je speljana v podzemni garaži osrednjega planiškega objekta. Namenjena je vrhunskim športnikom in ljubiteljem teka na smučeh.

Na daljši pohod smo odšli v dolino Tamar, ki je priljubljena izletniška točka in ena najlepših alpskih dolin. Na poti do Tamarja smo občudovali gore in vrhove, ki obkrožajo to mirno dolino. Na koncu doline smo se povzpeli na slap Nadiže, ki je prvi izvir Save Dolinke. Tu voda pada v 10 m visok drseči slap, ob izviru pa je urejeno vodno zajetje, kjer smo se osvežili.

Pri orientacijskem teku v ”Lovu na lisico”, smo iskali skrita gesla in odgovore na vprašanja. Nepozabna izkušnja z mapo v roki, s katero se moraš znajti, se pravilno orientirati in ves čas vedeti kje si.

Učili smo se tudi cirkuških veščin, žongliranja na različne načine in z različnimi rekviziti, trenirali svoje ročne spretnosti in vadili vožnjo na monociklu. Ugotovili smo, da poklic klovna ali klovnese še zdaleč ni tako enostaven, kot se zdi na prvi pogled.

Na poti domov smo se ustavili še na Zelencih, ki so drugi izvir Save Dolinke, obenem pa naravni rezervat in dom mnogim živalim ter rastlinam.

Športno aktiven teden v Planici je bil nekaj posebnega, osvežilnega, krepčilnega in tudi glasbeno naravnanega, … Narava nas je obnovila, uravnovesila, prečistila ter napolnila z mirom in novo energijo. Tridnevna odsotnost od doma je bila nova preizkušnja, ki smo jo dobro prestali, zato lahko to šolo imenujemo kar šola za življenje.

Za aktiv ŠVZ: Mojca Habič, prof.


(Število obiskov: 69)
Dostopnost