Select Page

IMG 2303Dijakinje in dijaki 2. letnika Gimnazije Ilirska Bistrica smo pod vodstvom prof. Mateje Rebec Hreščak in prof. Mojce Ota 18. junija 2012 izvedli kulturno-naravoslovni projektni dan v Sežani, Tomaju in Štanjelu. Najprej smo obiskali Botanični park v Sežani, ki je nastal okoli nekdanje vile družine Scaramangà, v njem že vse od leta 1848 zbirajo številne rastline, ki izhajajo z različnih koncev sveta. Vrt je zelo velik in poln cvetočih dreves, grmov in drugih rastlin, ki v sprehajalcu pričarajo posebno vzdušje.

Po ogledu vrta smo se odpravili v Tomaj, kjer smo si ogledali hišo družine Kosovel. Tam je znani slovenski pesnik Srečko Kosovel živel sicer le kratek čas, saj je pri dvaindvajsetih letih umrl. Družina se je namreč tja preselila precej pozno, Srečko pa je po končani gradnji hiše zbolel za meningitisom. Slovenskemu narodu je kljub svoji kratki življenjski dobi zapustil neprecenljivo zapuščino, saj je napisal več kot 1000 pesmi o Krasu, smrti, ljubezenskem čustvovanju, pa tudi o družbenih krivicah, o usodi Evrope in preobrazbi sveta. Znamenite so tudi njegove konstruktivistične pesmi oz. konsi, ki sodijo v najmodernejši tip slovenske poezije.

Nato smo se napotili v Štanjel, kjer je galerija slovenskega slikarja in grafika Lojzeta Spacala. Ogledali smo si njegova umetniška dela, ki so precej abstraktna in nenavadna.

Ekskurzija nam je bila zelo všeč, saj smo si ogledali veliko zanimivosti in znamenitosti tega dela naše dežele, še najbolj pa smo bili veseli tega, da je pouk potekal malo drugače.

Kristina Šlosar, 2. A

Fotoarhiv Gimnazije Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 28)
Dostopnost