Select Page

ParlamentV okviru obveznih izbirnih vsebin smo dijaki in dijakinje 3. letnika Gimnazije Ilirska Bistrica v mesecu januarju izvedli ekskurzijo v slovensko prestolnico, Ljubljano.

Z namenom, da bi se kulturno in politično ozavestili, smo se ob prihodu podali na Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, kjer smo se seznanili z osnovnimi informacijami o delovanju institucij in organov Evropske unije ter z vlogo samega Predstavništva. Namen Predstavništva je zastopanje Evropske komisije ter poročanje o dogajanjih v državi članici na sedež Komisije v Bruselju pa tudi obveščanje javnosti o odločitvah Komisije.

Zatem smo se sprehodili do Državnega zbora Republike Slovenije in si ogledali, kje vse se potikajo slovenski politiki oz. kje opravljajo svoje dolžnosti. Izvedeli smo, da je zgradbo slovenskega parlamenta, ki je bila dograjena in odprta leta 1959, zasnoval arhitekt Vinko Glanz ter da so simbolne kiparske kompozicije na portalu delo Karla Putriha in Zdenka Kalina. Kar nekaj časa smo namenili preddverju velike dvorane, kjer so nam podrobneje predstavili fresko slikarja Slavka Pengova iz leta 1958, ki prikazuje zgodovino Slovencev od naselitve do obdobja po II. svetovni vojni. Nato pa smo si z balkona, ki je namenjen vsem, ki želijo spremljati seje Državnega zbora, ogledali veliko dvorano, kjer zaseda slovenski parlament.

V želji, da bi bolje spoznali prestolnico, smo se v snežni idili sprehodili po ulicah in trgih Ljubljane in si med drugim ogledali Titov trg in Plečnikovo Tromostovje, Mestni trg in Mestno hišo, Kongresni trg ter Zmajski most.

Namen strokovne ekskurzije je bil dosežen. Dijaki in dijakinje pa smo se kljub čudovito preživetemu dnevu v prestolnici z veseljem vrnili v domače mesto.

Kristina Šlosar, 3. A

Fotoarhiv Gimnazije Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 25)
Dostopnost