Select Page

V petek, 6. marca, smo dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica in aktivisti Kluba študentov Ilirska Bistrica predstavili zdrav zajtrk in načela zdrave prehrane. Zdrav in okusen prvi dnevni obrok smo tudi pripravili in ponudili ostalim dijakom in profesorjem naše šole. Obrok je vključeval različno sadje, jogurt, kosmiče in oreščke, ki vsebujejo vsa temeljna hranila, to so ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, vitamini in minerali. Z zaužitvijo takšnega obroka smo v svoje telo vnesli vsa hranila, ki so potrebna za uspešno učno delo, ki nas je čakalo v nadaljevanju dne.

Zakaj je zajtrk pomemben?

Zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevni prehrani, saj zjutraj telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi. Pomemben pa je tudi zaradi vpliva na dnevni ritem prehranjevanja. Dokazano je, da se tisti, ki zjutraj zajtrkujejo, bolj redno in zdravo prehranjujejo tudi preko dneva.

Z razvojno-psihološkega vidika pa so raziskovalci pri učencih, ki so redno zajtrkovali, ugotovili boljše kognitivne in spominske zmožnosti ter boljšo zmožnost učenja v primerjavi z njihovimi vrstniki, ki ne zajtrkujejo.

Kako naj bo zdrav zajtrk sestavljen?

Sestavljen naj bo:

  • iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati kruh, kaša ipd.) → ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi;
  • iz beljakovinskih živil (mleko, mlečni izdelki, pusti mesni izdelki, jajca ipd.) → še dodatno izboljša kognitivne zmožnosti in razpoloženje;
  • iz dodatka zelenjave ali sadja oziroma 100 % sadnega soka → zviša hranilno vrednost obroka in ugodno vpliva na energijsko gostoto.

Galerija slik (foto: Facebook stran KŠIB)

Dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica in aktivisti KŠIB-a