Select Page

Dijaki 3. A in 2. R razreda Gimnazije Ilirska Bistrica so se konec oktobra udeležili Start up vikenda v Ljubljani na temo »E-krožni podjetniški izziv«, ki ga je organizirala Podjetniška akademija v sodelovanju z družbo ZEOS. Dogodek je potekal v prostorih ABC HUB-a v Ljubljani, kjer so mladi inovatorji dobili priložnost, da pokažejo svoje sposobnosti reševanja problemov in razvijanja inovativnih idej.

Tekmovanje je bilo osredotočeno na iskanje trajnostnih rešitev na področju ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo, ki predstavlja vse večji ekološki izziv. Dijaki, študentje in posamezniki so bili postavljeni pred nalogo, kako najti učinkovite in inovativne rešitve, ki bi pripomogle k boljšemu ravnanju z odpadki in spodbujanju krožnega gospodarstva.

Ekipa iz Gimnazije Ilirska Bistrica, v sestavi Nike Šajn, Marka Jagodnika, Ajdana Ujčiča in Matica Barbiša, se je tekmovanja lotila z veliko mero entuziazma in predanosti. Njihova ideja o storitvi za popravilo elektronskih naprav prek paketomatov je bila zasnovana z mislijo na poenostavitev postopka popravila in zmanjšanje nepotrebnih poti za uporabnike.

Z izjemno predstavitvijo in dobro razdelano idejo so dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica osvojili tretje mesto in odnesli 200,00 evrov nagrade, kar je izjemen dosežek za tako mlado ekipo. Poleg denarne nagrade so prejeli tudi dodatne mentorske ure in pomoč pri razvoju ideje v podjetju ZEOS, kar jim bo v veliko pomoč pri nadaljnjem razvijanju projekta.

Poleg dijakov 3. A razreda so se tekmovanja udeležili tudi dijaki 2. R razreda smeri tehnik računalništva, in sicer Nejc Novak, Maks Hribar in Val Šalamon. Čeprav niso odnesli nobene nagrade, je bila njihova rešitev »TechProtect« izjemno pohvaljena s strani mentorjev in komisije. Njihova vizija je omogočiti popravilo naprave za nizko ceno, medtem ko stranke nemoteno nadaljujejo z vsakdanjim življenjem. Ponujajo storitev kritja popravila naprave po poteku garancije s pomočjo naročnine, pri čemer stranke prejmejo nadomestno napravo, dokler je njihova na popravilu.

Njihova ideja je bila usmerjena v zmanjšanje zamenjave popravljivih naprav in omogočanje nemotenega življenja svojim strankam. Ciljna publika so posamezniki s stabilnim finančnim položajem, ki nimajo časa in znanja za popravilo naprav. V prihodnosti načrtujejo povezavo z več serviserji, širitev območja svoje storitve in možnost popravila vseh električnih naprav, ne glede na vrsto škode.

Glavni poudarek start up vikenda je na učenju, izmenjavi idej in mreženju z drugimi mladimi podjetniki ter strokovnjaki iz industrije. Dijaki so imeli priložnost spoznati različne faze razvoja podjetniške ideje – od generiranja idej, raziskave trga, prototipiranja do priprave poslovnih predstavitev.

Start up vikend »E-krožni podjetniški izziv« je bil za dijake Gimnazije Ilirska Bistrica dragocena izkušnja, ki jim je omogočila, da so razvijali svoje podjetniške veščine, se učili od izkušenih mentorjev in spoznavali pomen trajnostnega razvoja ter krožnega gospodarstva. Dogodek je bil odlična priložnost za vse udeležence, da razširijo svoja obzorja, pridobijo nove izkušnje in se povežejo z enakomislečimi posamezniki.

Galerija slik

Mentor:
Nejc Konjevič


(Število obiskov: 418)
Dostopnost