Select Page

evropskiposlanecDijakinje in dijaki 3. letnika programov gimnazija in tehnik računalništva se morajo pri predmetu sociologija seznaniti z vlogo in delovanjem institucij Evropske unije. V želji, da bi pouk potekal malo drugače, je Gimnazija Ilirska Bistrica v petek, 13. aprila 2012, na obisk povabila slovenskega evropskega poslanca Alojza Peterleta in njegovega asistenta Andreja Černigoja, da bi nam na podlagi lastnih izkušenj predstavila delovanje Evropske unije. Predavanja so se lahko udeležili tudi dijakinje in dijaki ostalih oddelkov, ki so se predhodno prijavili.

Alojz Peterle je eden izmed osmih slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu in je član največje poslanske skupine tega predstavniškega telesa – Evropske ljudske stranke (Krščanskih demokratov), ki šteje kar 271 poslancev iz različnih držav članic Evropske unije. Prav tako je član Odbora za zunanje zadeve, Delegacije pri skupnem parlamentarnem odboru EU-Hrvaška in podpredsednik Delegacije pri odboru za parlamentarno sodelovanje EU-Rusija. Podpira tudi skupino, ki se bori proti raku, saj je v preteklosti tudi sam zbolel za njim in ga uspešno prebolel.

Ob prihodu na šolo ju je sprejel vodja Gimnazije Ilirska Bistrica, prof. Gorazd Brne, zatem pa smo vsi zbrani poslušali slovensko himno Zdravljica ter evropsko himno Oda radosti. Na predavanju smo se seznanili z veliko koristnimi informacijami o parlamentu, pa tudi o življenju in delu g. Peterleta. Med drugim smo izvedeli, da Evropski parlament skupaj s Svetom EU sprejema evropsko zakonodajo, potrjuje proračun in nadzira dejavnosti ostalih institucij Evropske unije. Potrjuje sestavo Evropske komisije in pridružitev novih držav Evropski uniji, zavzema pa se tudi za spoštovanje človekovih pravic v Evropi in svetu. Seznanili smo se tudi s tem, da je njegov sedež v Strasbourgu, kjer potekajo plenarna zasedanja, vse ostalo pa se odvija v Bruslju oz. Luksemburgu, ter da je njegov predsednik Martin Schulz. Glavni cilj in naloga Evropske unije sta po besedah Peterleta enotnost držav Evropske unije kljub različnosti v kulturi, delu, izobrazbi itd.

Nad predavanjem smo bili vsi zelo navdušeni in domov smo odšli polni novega znanja. Upamo, da bo takšnih obiskov še več.

 

Foto: Nina Petrač, 3. A

Kristina Šlosar, 2. A


(Število obiskov: 25)
Dostopnost