Select Page

Generalna skupščina Združenih narodov je tretji četrtek v novembru v vsakem letu razglasila za svetovni dan filozofije, k obeleževanju katerega vsako leto posebej pod drugim naslovom vabi UNESCO. V sodelovanju z Nacionalno komisijo za UNESCO in Slovenskim filozofskim društvom v Sloveniji obeležujemo UNESCO-v svetovni dan filozofije od leta 2005.

»Filozofija je uvrščena med najpomembnejše prioritete UNESCA v okviru razvijanja dialoga med civilizacijami, kulture miru ter promocije človekovih pravic. UNESCO poudarja pomen, ki ga ima filozofija kot najbolj univerzalna veda vseh časov in prostorov. Hkrati pa opozarja na pomen praktično usmerjenih filozofskih študijev v razmerju z globalnimi problemi današnjega sveta, upošteva nujnost filozofsko premišljenih konceptov, refleksije in analize v temeljih vseh UNESCOVIH programov in, ne nazadnje, poudarja pomen promocije poučevanja filozofije v šolah. UNESCOVA podpora razvoju filozofije se še posebej odraža tudi na interdisciplinarnih področjih, saj si UNESCO zelo prizadeva prispevati k zmožnosti predvidevanja prihodnosti in k razvijanju etik posameznih področij znanosti.«

Več o UNESCOVEM svetovnem dnevu filozofije.


Letošnji dan filozofije, katerega tema je NELAGODJE SMISLA, obeležujemo
v četrtek, 15. novembra 2018.


Osrednja prireditev letošnjega svetovnega dne filozofije je pod naslovom »Nelagodje smisla« potekala v Kazinski dvorani SNG v Mariboru. Svoja spoznanja na temo smisla so z nami delili dr. Helena Motoh, dr. Friderik Klampfer in Sandi Cvek. Več o osrednji prireditvi letošnjega svetovnega dne filozofije.


Na Gimnaziji Ilirska Bistrica smo obeležitev svetovnega dne filozofije združili z obeležitvijo mednarodnega dne strpnosti (16. november 2018, letošnja tema: stop obrekovanju) in sodelovanjem na ustvarjalno-dramilnem natečaju Kakšno Slovenijo si želim. Dijaki so svoje razmisleke o smislu življenja, strpnosti in obrekovanju ter o tem, kakšno Slovenijo si želijo, predstavili v obliki razstave z naslovom Kakšen svet si želim, ki vključuje zapise razmislekov in druge izdelke (literarne in likovne izdelke, fotografije itd.) in bo za širšo javnost na ogled do 21. decembra 2018 v prostorih šole. S to gesto želimo z »ljubeznijo do modrosti« (smisel življenja – mojega, tvojega, našega – je eden najtežje ujemljivih filozofskih konceptov) vstopiti v zavest dijakov in zaposlenih naše šole oziroma biti s tovrstno ljubeznijo prisotni v našem okolju. Želimo širiti zavest o pomenu strpnosti in aktualizirati problematiko obrekovanja ter sporočiti odločevalcem na lokalni in nacionalni ravni, kaj mlade moti v naši domovini in kaj je treba spremeniti, da bi nam vsem bilo lepše.


 

Vir: YouTube, Svetovni dan filozofije 2018: #nelagodjesmisla, dostopno na: https://www.youtube.com/watch?v=ZufbLOehrbM (15. 11. 2018)

Gorazd Brne, prof.


(Število obiskov: 3)