Select Page

»Danes smo se zbrali, da sprejmemo medse nov rod dijakov in dijakinj Gimnazije Ilirska Bistrica. Na naši šoli imamo namreč ritual, ki zaznamuje vstop v srednjo šolo in s katerim se učenci – osnovnošolci preimenujejo v dijake – srednješolce.« S temi besedami je dijakinja 4. letnika gimnazijskega programa Sara Mežnar po predvajanju posnetka zvoka divjih živali – namen obreda je namreč preobraziti novince v dijake Gimnazije Ilirska Bistrica –pričela slavnostno prireditev sprejema novopečenih dijakov in dijakinj 1. letnika na šolo, ki je potekala v torek, 11. septembra 2018.

Zaobljuba dijakov in dijakinj 1. letnika Gimnazije Ilirska Bistrica in prevzem ključa šole (foto: Mia Valenčič)

Napetosti in strahu pred »fazaniranjem« v tednu pred uradnim sprejemom novincev med dijaki in dijakinjami 1. letnika gimnazijskega programa in programa tehnik računalništva ni bilo čutiti. Se je pa na šoli ugibalo, kaj je vsebina obrednega sprejema in kaj jim pripravljamo dijaki in dijakinje višjih letnikov, vendar “žvižgačev” ni bilo in ničesar se ni vedelo do “dneva D”, ko smo se šesto šolsko uro vsi dijaki in profesorji zbrali pred vhodom v šolo.

Sara Mežnar in Andraž Štemberger, dijak 4. letnika programa tehnik računalništva, ki sta prireditev vodila, sta dijakom in dijakinjam 1. letnika zadala nalogi. Dijaki programa tehnik računalništva so morali v štirih skupinah pravilno sestaviti tipke na tipkovnici, dijaki gimnazijskega programa pa očistiti osebni avtomobil. S tem so staroste Gimnazije Ilirska Bistrica novince želeli izučiti, da je v šoli pač potrebno opraviti določene naloge. Naloge so bile ne ravno odlično, vseeno pa bolj ali manj uspešno opravljene, bodo pa imeli dijaki še štiri leta časa, da se naučijo naloge vzorno opraviti.

Sledila je predaja ključa šole, ki sta jo voditelja prireditve pospremila z besedami: “Dijaki 4. letnika vam predajamo ključ šole, s katerim boste odklepali vrata zakladnice znanja. Varujete se tatov, ki bi vas odvrnili od učenja in s tem oropali znanja.” Predaja ključa je vključevala tudi svečano dijaško zaobljubo, ki zapisana visi na zidu ob notranjem stopnišču šole in jih bo tako vsa štiri leta opominjala na dane obljube. Zaobljubo so dijaki in dijakinje 1. letnika prisegli z desno roko na prsih. Ta ista roka dijakov in dijakinj 1. letnika je bila nato požigosana z žigom, ki je izrisoval črke G I B, začetnice naziva srednje šole, katere dijaki so postali. S tem dejanjem so novopečeni srednješolci in srednješolke uradno postali dijaki in dijakinje Gimnazije Ilirska Bistrica. Pričujočim dijakom in dijakinjam višjih letnikov ter profesorjem in profesoricam so se poimensko predstavili, s čimer se je prireditev sprejema dijakov in dijakinj 1. letnika na šolo zaključila.

Novopečeni dijaki in dijakinje Gimnazije Ilirska Bistrica, srečno!

Galerija slik (foto: Mia Valenčič) / Galerija slik (foto: Marko Iskra)

Dijaki in dijakinje višjih letnikov Gimnazije Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 4)