Select Page

Udeleženci strokovne ekskurzije pred Svetom Evrope. Foto: arhiv Gimnazije Ilirska Bistrica

Udeleženci strokovne ekskurzije pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu. Foto: arhiv Gimnazije Ilirska Bistrica

Pogovor z evropskim poslancem Lojzetom Petrletom na sedežu Evropskega parlamenta v Bruslju. Foto: arhiv Gimnazije Ilirska Bistrica

Dijaki 2. in 3. letnika Gimnazije Ilirska Bistrica in Šolskega centra Postojna smo se udeležili petdnevne strokovne ekskurzije po Belgiji, Franciji in Luksemburgu. Ekskurzija je potekala pod vodstvom Andreja Černigoja, asistenta evropskega poslanca Lojzeta Petrleta, ki je ekskurzijo delno sofinanciral.

Na pot smo se odpravili v soboto, 7. aprila, in naslednjega dne po 18-urni vožnji prispeli v Bruselj. Tam smo si takoj po prihodu ogledali staro mestno jedro in Hišo evropske zgodovine. V popoldanskih urah smo odšli na sprehod po mestu Brugge in na poti v hostel, ki je bil lociran v Bruslju, občudovali še Atomium, 165-milijardkrat povečano osnovno celico jeklenega kristala, sestavljeno iz devetih jeklenih krogel.

V ponedeljek, 9. aprila, smo obiskali sedeže Evropskega sveta, Evropske komisije in Evropskega parlamenta v Bruslju. Poslušali smo zanimivo predavanje na temo delovanja Evropske unije in Evropskega parlamenta, za tem pa nas je sprejel in pozdravil evropski poslanec Lojze Petrle. Dijaki smo naše želje in zahteve, ki jih pričakujemo od Evropske unije, ter stvari, ki smo jih mi pripravljeni storiti zanjo, strnili v kratko sporočilo in ga predali našemu evropskemu poslancu. Za tem smo z njim tudi posneli kratek video prispevek. Zgodaj popoldan smo se napotili v Luksemburg, kjer smo obiskali tamkajšnji sedež Evropskega parlamenta. Spoznali smo se z delom tolmačev in prevajalcev, imeli smo celo priložnost osebno govoriti s štirimi tolmači, in sicer v angleščini, italijanščini, nemščini in francoščini. Nato smo si na kratko ogledali še mesto Luksemburg in zatem nadaljevali pot ter v poznih urah prispeli v mesto Strasbourg.

V torek, 10. aprila, smo si po zajtrku ogledali notranjost Evropskega parlamenta v Bruslju, kasneje pa smo se odpravili naprej proti znanemu alzaškemu mestu Colmar, kjer smo se sprehajali po staremu mestnemu jedru in se v prostem času »zgubljali« v uličicah in si ogledovali mesto še pobližje. Ogledali smo si tudi vas Riquewihr, ki slovi kot uradno ena najlepših vasi v Franciji.

V sredo, 11. aprila, smo si zjutraj ogledali notranjost palače Sveta Evrope in Evropsko sodišče za človekove pravice, nato pa ogled mesta Strasbourg zaključili z obiskom mestne gotske katedrale Notre-Dame, ki slovi po veličastnih vitražih in astronomski uri. Sledila je pot proti domu, kamor smo prijetno izčrpani in polni novih doživetij prispeli v nočnih urah.

Galerija slik / Foto: Dejan Damiš, Ivona Balukčić, Luka Vovk Vižentin, Nina Mislej in Danijela Horvat

Nika Lilić in Lara Štemberger, 3. A/IB

Video o strokovni ekskurziji dijakov Gimnazije Ilirska Bistrica in ŠC Postojna v BRUSELJ, LUKSEMBURG, STRASBOURG, BRUGGE, COLMAR in RIQUEWIHR. Avtor videa je Gal Ahčan, dijak 3. letnika programa tehnik računalništva.

 


(Število obiskov: 3)