Select Page

V torek in sredo, 9. in 10. aprila 2019, smo imeli dijaki drugih letnikov gimnazijskega programa Gimnazije Ilirska Bistrica in Šolskega centra Postojna projektni dan z naslovom Vsi smo na istem planetu.

V torkovih zgodnjih jutranjih urah smo se dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica v spremstvu profesoric Barbare Dekleva, Erike Gombač in Teje Logar Morano odpravili proti Postojni, kjer so se nam pridružili še dijaki naših dveh paralelk s postojnske enote naše šole in ostale spremljevalne profesorice Danijela Horvat, Sabina Požar in Eneja Božič ter se od tam skupaj odpravili proti Ljubljani.

V okviru projektnega dne smo se razvrstili v pet skupin. Vsaka skupina je obiskala svojo institucijo v Ljubljani, kjer je za posamezno skupino potekala delavnica. Dve skupini sta se odpravili na Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer sta sodelovali pri delavnicah na temo mikroskopiranja in opazovanja razvoja paglavcev ter temo o zaznavanju barvnega spektra pri metuljih in ostalih živalskih vrstah. Tretja skupina se je odpravila v Observatorij na Golovcu, kjer je poslušala predavanje profesorjev s Fakultete za matematiko in fiziko na temo sončnih žarkov, segrevanja ozračja, opazovanja planetov in zunajosončnih planetov. Četrta skupina se je odpravila v Mednarodni grafični likovni center, kjer so izdelovali majice s potiskom. Zadnja skupina pa se je odpravi do Društva Humanitas, kjer je beseda tekla o BDP-ju na različnih kontinentih, uporabi odpadnih telefonov in o izzivih sodobnega sveta nasploh. Po končanih delavnicah se je prvi dan našega projektnega dne zaključil, čakala nas je le še pot do doma.

Naslednji dan smo v šoli nadaljevali s projektnim dnem, kateremu sta bili namenjeni prvi dve šolski uri. S pomočjo znanja in gradiva, ki smo ga pridobili po skupinah prejšnjega dne, smo dijaki prvo uro o viden in slišanem oblikovali predstavitve. Naslednjo uro pa smo obiskane delavnice prejšnjega dne in njihovo bolj podrobno vsebino predstavili. Po koncu predstavitev rezultatov dela se je naš projektni dan zaključil in pouk smo nadaljevali po običajnem urniku.

Galerija slik

Jan Kastelic, 2. A/IB


(Število obiskov: 3)