Select Page

V ponedeljek, 23. oktobra 2017, smo na naši šoli gostili filmskega režiserja in scenarista Dejana Baboska in slovenskega raperja Roka Terkaja, bolj znanega pod umetniškim imenom Trkaj.

V začetku druženja z znanima slovenskima osebnostma smo si dijaki 2. in 3. letnika programov gimnazija in tehnik računalništva ogledali kratki igrani film z naslovom Strah, katerega režiser in scenarist je Dejan Babosek. Film prikazuje zgodbo najstnika Kristjana, ki podleže populistični propagandi ekstremne desnice in se pridruži neonacistični skupini. Za aktivnosti skupine, pri katerih mladi Kristjan sodeluje, protagonist filma plača zelo visoko ceno – smrt očeta. Do spoznanja o zmoti in napačnosti svojega ravnanja pride, ko je za rešitev že prepozno, posledice svojih dejanj pa ga bodo spremljale celo življenje.

Po ogledu filma je sledil zanimiv pogovor z gostoma. Razvnela se je debata o strahu – strahu pred tujci, prišleki, strahu pred neonacizmom in skrajnim nacionalizmom. Ob pogovoru z ustvarjalcema filma smo se preizpraševali o Kristjanovih razlogih za vključitev v neonacistično skupino ter o razlogih za agresivnost Kristjana in njegovih neonacističnih prijateljev. Skupaj z gostoma smo ugotavljali, da je neonacizem in skrajni nacionalizem med mladimi v porastu; razglabljali smo, zakaj je tako, kaj mladi iščejo v teh skupinah, morda uteho pred nerazumevanjem s strani staršev, pripadnost, varnost itd. Raper Trkaj nam je za ponazoritev svojega dela predstavil videospot z naslovom Strah, ki vključuje tudi prizore iz filma Dejana Baboska, ki smo si ga ogledali. Naša gosta smo spraševali, kako ločiti “zrno od plev”, resnico od laži, kako odkriti bodisi politično bodisi ekonomsko manipulacijo in propagando, ki se pogosto skriva v ozadju medijskih vsebin. Odgovor, ki povzema naš pogovor, oziroma skupni sklep dijakov ter režiserja in raperja smo našli v kritičnem mišljenju, v avtonomni misli posameznika, po domače v naših lastnih glavah.

Za slovo od prijetnih gostov, smo naredili še nekaj sebkov z znanim slovenskim raperjem in se gostoma zahvalili za obisk na naši šoli ter ju povabili, da nas še kdaj obiščeta.

Galerija slik.

Dijaki 2. in 3. letnika


Napovednik kratkega igranega filma režiserja Dejana Baboska z naslovom Strah

Videospot Roka Terkaja – Trkaja z naslovom Strah

(Število obiskov: 31)
Dostopnost